Duizenden witte krokussen brengen 300 kilometer Dodendraad weer tot leven

Tussen Wuustwezel en Zundert werd in 2015 al een strook van elf kilometer krokussen aangeplant. Foto: Verhalis

Stekene -

De Nederlandse stichting Verhalis wil dit jaar starten met de aanplanting van duizenden krokussen langs de grens waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de beruchte Dodendraad liep. Op termijn moet er ook een fietsroute komen waarlangs het verhaal van de Draad verteld wordt.

De Dodendraad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog afgespannen langs de Belgisch-Nederlandse grens om te verhinderen dat mensen uit het bezette België naar Nederland probeerden te vluchten. Het was tevens een manier om spionage en smokkel tegen te gaan. Honderden mensen stierven bij een poging om de draad die onder stroom stond te omzeilen.

Honderd jaar na het einde van de oorlog wil de Nederlandse stichting Verhalis de Draad herdenken met een strook witte krokussen van meer dan driehonderd kilometer lang. Carine van Vugt van Verhalis hoopt daarvoor op een samenwerking tussen gemeenten langs beide kanten van de grens. “Op infovergaderingen nodigen we mensen van het gemeentebestuur en lokale heemkundige kringen uit om te bekijken waar en hoe ze de aanplanting van de krokussen kunnen organiseren, bijvoorbeeld met de hulp van scholen. Om de Dodendraad blijvend te herinneren, willen we ook een officiële fietsroute aanleggen langs de grenslijn. Met de hulp van de heemkundige kringen gaan we ook op zoek naar lokale verhalen over slachtoffers en smokkelavonturen, die via infoborden en een mobiele app langs de route geplaatst kunnen worden. Hopelijk wordt die route nog dit jaar operationeel met een eigen folder. Hoewel de Dodendraad honderd jaar oud is, is het idee van grenzen afsluiten door de recente vluchtelingenproblematiek opnieuw erg actueel”, vertelt Carine van Vugt.

Getuigenissen

Op de infovergadering in Koewacht was onder meer Guy De Brant van heemkundige kring d'Euzie uit Stekene aanwezig om mee te denken over de route. “We weten dat de Draad hier gelopen heeft langs de grens, maar waar precies is giswerk. De kaarten van het Belgische legerarchief werden na de Eerste Wereldoorlog meegenomen door de Duitsers naar Berlijn. Daar werden ze op het einde van de Tweede Wereldoorlog gevonden door de Russen, die ze op hun beurt meenamen. In 1996 werden de kaarten ontdekt in Moskou en overgebracht naar het Koninklijk Legermuseum, maar ze zijn grotendeels onvolledig voor het stuk tussen Knokke en Doel. We zijn dus aangewezen op onze eigen archieven en getuigenissen van inwoners.”

Gemeenten die willen meewerken aan het project, moeten voor 1 maart hun deelname bevestigen aan Verhalis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio