Senioren mogen weer op kin kloppen: geen verkiezing van prinsenpaar

Senioren mogen weer op kin kloppen: geen verkiezing van prinsenpaar

Sonja Daelman en Martin Cattoor waren in 2016 voorlopig het laatste seniorenprinsenpaar van Blankenberge. Foto: jwi

Blankenberge -

Treurnis bij de carnavalisten in Blankenberge. De verkiezing van een seniorenprinsenpaar morgen zaterdagmiddag valt opnieuw in het water. Ook eind januari vorig jaar ontstond discussie tussen de Confrérie van de Leute en de seniorenraad, toen de verkiezing voor het eerst in elf jaar werd afgeblazen. “Er zijn gewoon geen kandidaten.”

Al wie in Blankenberge een beetje met carnaval begaan is, herinnert zich het fiasco van vorig jaar ongetwijfeld. De zaal in het casino werd toen door de seniorenraad geannuleerd, zonder medeweten van de Confrérie van de Leute, die het carnaval in goede banen leidt. De officiële reden: een kapotte verwarming en geen kandidaten.

Kwaad bloed

Maar de afgelasting zette kwaad bloed bij de carnavalisten. Voorzitter van de Confrérie Carlos De Deyne verklaarde toen aan Het Nieuwsblad dat het om een persoonlijke vete ging met Suzy Coeck, voorzitster van de seniorenraad. “Maar na het carnaval zijn we rond de tafel gaan zitten om het akkefietje op te lossen”, zegt De Deyne. “De Confrérie zou de verdere organisatie op zich nemen en een samenwerking met de seniorenraad ontvingen we met open armen.”

De organisatie reserveerde de theaterzaal van Kusttheater ’t Colisée en boekte een lokale artiest voor de verkiezing van morgen zaterdagmiddag.

“Maar dat hebben we vorige week allemaal weer moeten annuleren”, treurt De Deyne. “De capes, linten, het kroontje en de scepter liggen nochtans klaar. Met spijt in het hart, want het is een mooie traditie om twee prinsenparen van twee generaties te hebben naast de werkelijke prins. Maar er zijn gewoon geen kandidaten.”

“We slaan generatie over”

Toch vreemd dat er amper kandidaten zijn, terwijl er zo veel senioren in de badstad wonen. “Alsof we een generatie overslaan, of senioren te weinig feeling hebben met carnaval en al wat daarbij komt kijken”, zegt De Deyne. “Ondanks de verschillende oproepen afgelopen jaar kregen we amper één kandidatuur binnen van een man. Uiteraard te weinig voor de verkiezing van een prinsenpaar. En we willen geen bal organiseren voor één aanstelling.”

Of er dan later nog een seniorenprinsenpaar komt? Als het van De Deyne afhangt, liefst zo snel mogelijk. “Er is een duidelijke visie om de verkiezing weer tot leven te brengen, maar die hou ik liever binnenskamers. We gaan die ideeën nu verder uitwerken. Als het alsnog mislukt, hebben we het toch geprobeerd.”

Voorzitster van de seniorenraad Suzy Coeck was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio