Zoveel alcohol blijft er na het koken in je gerechten zitten

Zoveel alcohol blijft er na het koken in je gerechten zitten

Foto: Shutterstock

Crêpe Suzette met Grand Marnier of een scheut sherry in je soep. Alcohol geeft een gerecht vaak een extra dimensie. Na het verdampen of inkoken proeven we de drank vaak niet meer, maar dat betekent niet dat er geen alcohol meer in je kookpotten zit.

Alcohol kookt en verdampt sneller dan gewoon water.  Water kookt op een punt van 100 graden Celsius. Bij alcohol gebeurt dit veel eerder, op 78 graden Celsius. Maar dat betekent niet dat alle alcohol in je gerechten verdwenen is, waarschuwt het Nederlandse Voedingscentrum. Zo lang het gerecht met alcohol nog gedeeltelijk vloeibaar is, blijven er restjes alcohol aanwezig. De hoeveelheid verschilt wel per bereidingswijze. 

Flamberen 

Denk je aan alcohol in de keuken, dan denk je automatisch aan showcooking met veel vlammen in de pan en dus flamberen. Voor het flamberen van een gerecht heb je alcohol nodig met een minimaal percentage van 40. Na het verhitten blijft er zo'n 75 procent van de alcohol over. Dit betekent dus dat er maar 25 procent van de drank is verdampt. 

Koken en stoven

Bij het maken van sauzen en soepen wordt vaak een scheut alcohol toegevoegd om het gerecht wat meer pit te geven. Bij het koken of stoven van een gerecht verdampt er veel meer alcohol dan bij het flamberen. Als je een maaltijd minimaal twee uur stooft, is 90 procent van de alcohol verdwenen. Na ongeveer 15 minuten is al 40 procent van de alcohol verdwenen.

Hoewel je het dus niet proeft, blijft er altijd wel wat alcohol in je gerechten zitten. Een reden dus om misschien toch ook te passen voor die derde Crêpe Suzette als je met de auto bent. 

Corrigeer