Nieuwsanker moet tranen verbijten bij reactie op uitspraak van Trump over “klotelanden”

De uitspraak van president Trump dat onder meer Haïti een “kloteland” is en het daarop volgende: “Waarom hebben we meer Haïtianen nodig? Haal ze weg”, is hard aangekomen bij journalist en nieuwsanker Anderson Cooper. Die stond erop de president in zijn programma van antwoord te dienen en kreeg het daarbij zelfs even moeilijk.

“Voor we afronden vanavond, wil ik het hebben over Haïti, een van de landen die president Trump een ‘kloteland’ noemde”, zo begint Cooper. Hij vertelt over een Haïtiaanse student die hem hielp bij wiskunde op de universiteit, en over de talloze keren dat hij het land bezocht, zowel voor journalistieke opdrachten als voor vakanties.

“Zoals alle landen is Haïti een verzameling van mensen; rijk en arm, hoogopgeleid en laagopgeleid, goed en slecht. Maar ik heb nooit een Haïtiaan ontmoet die niet sterk is. Je moet sterk zijn in een plaats waar de regering haar volk vaak in de steek gelaten heeft, waar weinig kansen zijn en waar de natuur de mensen harder gestraft heeft dan iemand ooit zou moeten verdragen.”

“Laat me duidelijk zijn vanavond. De mensen in Haïti hebben meer doorstaan, meer meegemaakt, meer overleefd, ze hebben teruggevochten tegen meer onrecht dan onze president ooit gedaan heeft. Morgen (vandaag, red.) is het acht jaar geleden sinds de aardbeving Haïti getroffen heeft. Een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter die tot 300.000 slachtoffers gemaakt heeft. De ware cijfers zullen nooit gekend zijn, omdat de slachtoffers in naamloze putten begraven werden.”

“Dagen- en wekenlang groeven de mensen van Haïti, zonder hulp van hun regering of de politie, met blote en bebloede handen door het puin om volslagen vreemden te redden, enkel geleid door de kreten van de gewonden en stervenden.”

“Ik was erbij toen een jong meisje genaamd Bee, die bijna een dag lang onder het puin had gezeten, gered werd door mensen zonder zwaar gereedschap, die enkel hun eigen kracht en vastberadenheid en moed hadden.”

En dan komt het moment waarop Cooper het echt moeilijk krijgt. “Ik was erbij toen een vijfjarige jongen genaamd Monley gered werd na meer dan zeven dagen begraven te zijn geweest onder het puin. Heb je er een idee van hoeveel kracht ervoor nodig is om te overleven op regenwater, begraven onder beton? Een vijfjarig jongetje, zeven dagen lang.”

“Haïtianen schudden je stevig de hand, ze kijken je in de ogen, ze knipperen niet. Ze hebben waardigheid. Een waardigheid waar onze president met al zijn geld en al zijn macht nog van kan leren.”

Ondanks de uitspraken van de president geeft Anderson zijn kijkers nog een laatste boodschap mee: “Wij hopen dat de Haïtianen die vanavond kijken, weten dat ons hart bij hen is op de verjaardag van de aardbeving.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees