Dit jaar start bouw van twee nieuwe fiets- en wandelbruggen aan Zuiderpoort en Sint-Lievenspoort

Zo zal de Zuiderpoortbrug eruit zien: een belangrijke nieuwe verbinding tussen Gentbrugge en Ledeberg en de buurten rond het UZ en het station Sint-Pieters. Foto: Stad Gent

Gent - De Stad Gent heeft een bouwvergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het water tussen de Stropkaai en de Zuiderpoort. De bouw start dit jaar. Ook dit jaar start aan de Sint-Lievenspoort de bouw van een nieuwe fiets- en wandelbrug, onder het gevaarlijke ruispunt.

2018 wordt een jaar met enkele grote infrastructuurwerken voor fietsers en voetgangers in Gent. Men start met de bouw van een brug over de Watersportbaan, een tunnel onder de treinsporen aan Dampoort, het openen van de Parkbosbruggen,...

Ook aan de Zuiderpoort en de Sint-Lievenspoort staan twee nieuwe fiets- en wandelbruggen gepland. Over de twee verbindingen wordt al lang gesproken, maar 2018 lijkt het jaar te worden dat ze effectief gebouwd zullen worden.

LEES OOK: In één minuut: wat brengt 2018 voor fietsers in Gent?

Zuiderpoort

Aan de Zuiderpoort zelf komt er een nieuwe verbinding tussen de Stropkaai en de site rond de kantoortorens naast de fly over van de B401. De Stad Gent wil er samen met het Agentschap Wegen en Verkeer een indrukwekkende brug bouwen over het water.

De brug kost 2 miljoen euro, waarvan de helft wordt betaald door de Stad Gent (800.000 euro) en de projectontwikkelaar van de Zuiderpoort-torens. De rest wordt verdeeld tussen het Agentschap Wegen en Verkeer en subsidies uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Deze week is een belangrijke stap gezet. Dat meldt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) vrijdag. "Wij hebben een bouwvergunning verkregen", zegt Watteeuw. "Dat betekent dat we op schema zitten. Midden 2018 zullen de werken kunnen starten. Ze zullen meer dan een half jaar duren. In 2019 zal de brug klaar zijn."

De brug komt tussen het jaagpad aan de kant van de Ledeberg en de Stropkaai. Fietsers moeten nu nog over de Stropbrug en de Burggravenlaan, niet de veiligste verbinding.

"Met deze brug wordt de verbinding tussen Gentbrugge en Ledeberg enerzijds en het UZ, de Ghelamco Arena en het Sint-Pietersstation anderszijds veel beter", zegt Watteeuw. "Bovendien kan je dan van Ledeberg en Gentbrugge, en zelfs Merelbeke, via de Stropkaai en Ter Platen veilig naar de binnenstad.

LEES OOK: 88 miljoen euro voor Gentse mobiliteitsprojecten in Vlaams investeringsplan

Sint-Lievenspoort

Aan de Sint-Lievenspoort, het kruispunt onder de fly over van de B401, staat dit jaar nog een andere fiets- en wandelbrug gepland, een onderdoorgang in twee richtingen onder het kruispunt, langs de kaaimuren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigde vorige week nog dat daarvoor 1,2 miljoen euro is vrijgemaakt.

De Gentse gemeenteraad zette in december het licht op groen voor de bouw van deze brug. "We verwachten de bouwvergunning in de komende weken. De aanbesteding is voor het voorjaar van 2018. We zouden in de tweede helft van 2018 kunnen starten", zegt Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de onderdoorgang bouwt.

Het gaat om een belangrijke verbinding die het kruispunt - door de lezers van De Gentenaar nog verkozen tot een van dé gevaarlijkste kruispunten van Gent - veiliger moet maken voor fietsers en het autoverkeer vlotter kan laten doorstromen.

"Door de fietsers en voetgangers onder het kruispunt door te loodsen kan de bovengrondse doorstroming voor het autoverkeer sterk worden verbeterd. De lichtenregeling kan efficiënter worden afgesteld en er kunnen twee volwaardige rechtsafslagstroken kom aan de kant Sint-Lievenslaan", zegt de Stad Gent.

LEES OOK: Overzicht: 65 investeringen voor fietsers in en rond Gent

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio