Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under

Sagan in Adelaide. Foto: BELGAIMAGE

Maandagnacht Belgische tijd wordt in Port Adelaide de start gegeven van de 20ste editie van de Tour Down Under. De Australische rittenwedstrijd behoort sinds 2008 tot de Pro Tour en ontvangt ’s werelds beste renners. Twintig edities, twintig vragen over de populairste rittenkoers in de Southern Hemisphere, zoals ze zichzelf graag verkopen.

1. Wanneer begint de Tour Down Under?

Officieel maandagnacht onze tijd met de etappe van Port Adelaide naar Lyndoch. Zondagochtend staat er al een criterium in de straten van Adelaide op het programma maar deze wedstrijd telt niet mee voor het algemeen klassement. Er staan in totaal zes etappes op het programma. De wedstrijd eindigt volgende week zondag met een etappe in de straten van Adelaide.

2. Is het een lastige wedstrijd?

Best wel voor de tijd van het jaar. De jaren dat André Greipel het eindklassement kon winnen, liggen al ver achter ons. Sinds de aankomst van de koninginnenrit naar de helling van Willunga (2012, red) is verplaatst, is het altijd een puncher die de eindzege pakt. Het gaat sowieso op en neer in de Adelaide Hills. Willunga Hill wordt met enige zin voor overdrijving de Alpe-d’Huez van South Australia genoemd.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Willunga, dé helling! Foto: Photo News

3. Wie heeft de meeste etappezeges?

André Greipel. De Duitser van Lotto-Soudal won in totaal al zestien etappes in de Tour Down Under. Dat is ook de reden waarom de organisatie dit jaar absoluut Greipel opnieuw naar Australië wilde halen en daarvoor de nodige centen neertelde.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Greipel na één van zijn zestien ritzeges. Foto: IMAGEGLOBE

4. Wonnen er ooit Belgen in Australië?

Drie ritzeges slechts heeft ons land geboekt aan de andere kant van de wereld. De onvermijdelijke Philippe Gilbert beet in 2004 de spits af. 2007 was met voorsprong het meest succesvolle jaar met ritzeges voor Steven Caethoven en Pieter Ghyllebert, beiden rijdend voor Chocolade Jacques. Sindsdien wil het niet meer lukken voor onze landgenoten. Voor de eindzege hebben we nooit echt meegespeeld. De Belgen won wel al drie keer de bergtrui: Serge Pauwels (2007), Philippe Gilbert (2008) en Thomas De Gendt (2017)

5. Wie won het vaakst de Tour Down Under?

Wie anders dan Simon Gerrans. Hij won in totaal vier keer de wedstrijd. Dat zijn er twee meer dan Stuart O’Grady en André Greipel. In totaal won Australië twaalf van de negentien reeds gereden edities.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Simon Gerrans, blij als altijd! Foto: Photo News

6. Is het altijd goed weer tijdens de Tour Down Under?

Het is er alleszins volop zomer en dat gaat haast altijd gepaard met goed weer. Soms zelfs te goed weer. In 2007 werden de lokale honden- en paardenrennen afgelast op vraag van lokale dierenbeschermers wegens te warm. De renners fietsten wel. Het zal in en om Adelaide zelden regenen in deze periode van het jaar en het kwik durft wel eens de kaap van de veertig graden celsius te ronden.

7. Vinden renners het leuk in Adelaide?

Zeer zeker wel. Ze logeren allemaal samen in één hotel, de Hilton in Adelaide. De lokale fans zijn gek van koers maar tegelijk tonen ze enorm veel respect voor de coureurs. Geen opdringerige fans. Ook leuk: de TDU wordt altijd afgesloten met een BBQ voor de renners. Al zijn de uitspattingen iets minder exuberant als vroeger toen de TdU nog echt als een ontspannen voorbereidingswedstrijd werd gezien.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Ploegvoorstelling in Adelaide met linksachter het ‘rennershotel’.

8. Waarom wil niet iedereen in Australië rijden?

Omdat het temperatuurverschil te groot is en omwille van de jetlag. Het tijdsverschil met Adelaide bedraagt 9u30, het temperatuurverschil met Europa zo’n graad of dertig. Sommige renners verteren de overgang makkelijk, anderen weer niet. Per uur tijdsverschil heb je doorgaans een dag nodig om te ‘herstellen’.

9. Wie zijn de local heroes?

De onvermijdelijke Stuart O’Grady is afkomstig uit Adelaide en is ook nu nog betrokken bij de organisatie. Iets minder goed verging het Jack Bobridge, eveneens afkomstig uit Groot-Adelaide. De voormalige winnaar van olympisch zilver (ploegenachtervolging 2012) is gestopt met fietsen en werd afgelopen zomer opgepakt als vermeend drugsdealer.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Stuart O’Grady Foto: AFP

10. Wie zijn de grote namen dit jaar?

Wereldkampioen Peter Sagan fietst zijn eerste meters sinds het voor hem succesvolle WK in het Noorse Bergen. Andre Greipel keert ook terug na drie jaar afwezigheid. Voorts is het uitkijken naar de Australische toppers: Richie Porte, Simon Gerrans, Rohan Dennis en Caleb Ewan. Zijn ook van de partij: Diego Ulissi, Rui Costa en de ook in Australië populaire Thomas De Gendt. Wij kijken ook uit naar Egan Bernal, de Columbiaanse nieuwkomer van Team Sky en vorig jaar nog winnaar van onder meer de Ronde van de Toekomst.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Lambrecht, Debusschere en De Gendt. Foto: Photo News

11. Naar welke Belgen moet u dit jaar uitkijken?

Uiteraard de onvermijdelijke Thomas De Gendt die ongetwijfeld weer voor de aanval zal kiezen. Maar wij kijken ook uit naar het profdebuut van Bjorg Lambrecht voor wie Willunga Hill een eerste kennismaking wordt met het klimwerk bij de profs. Andere landgenoten: Laurens De Vreese (Astana), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Stijn Vandenbergh (AG2R), Dries Devenyns (Quick.Step) en Jens Debusschere (Lotto-Soudal).

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Laurens De Vreese, altijd in voor een joke.

12. Wat met de veiligheid in Australië?

Daar kijken ze zeer strikt op toe. Fietsen zonder helm is absoluut verboden, zelfs voor mecaniciens die de honderd meter tussen hotel en technische zone afleggen. Deze week nog werden enkele Sky-renners aan de kant gezet toen ze in het CBD (Central Business District, red) iets te roekeloos fietsten.

13. Is de Tour Down Under meer dan wielrennen?

Toch wel. Elk jaar wordt er de Legend’s Night Dinner georganiseerd. Voor 250 dollar mag u mee aanschuiven. Er is altijd een centrale gast, de zogenaamde Legend. Eddy Merckx was er ooit te gast, Lance Armstrong, Paolo Bettini, Cadel Evans… Dit jaar zijn dertien van de veertien ex-winnaars de eregasten, aangevuld met Peter Sagan. De zaal is elk jaar uitverkocht.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Sagan op de Legends’ Night met gastheer Paul Sherwen.

14. Kan u zelf ook fietsen?

Elk jaar wordt één etappe omgedoopt tot de Bupa Challenge, gepatroneerd door een lokale ziekteverzekeraar. Duizenden wielerfans vanuit gans Australië rijden dan vanaf ’s morgens vroeg over het parcours waar de profs in de namiddag hun etappe over betwisten. Deze keer is het de etappe van Norwood naar Uraidla: u moet zich wel op voorhand laten registreren indien u de 128 kilometer niet als zwartrijder wil afleggen.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
De Bupa Challenge

15. Zijn er ook Belgische fans die naar Adelaide afzakken?

Je komt er elk jaar wel een handvol tegen. En waarom niet? Adelaide is een leuke stad met vele aangename restaurants en zelfs een Belgian Beer Café. In de Adelaide Hills wordt dan weer uitstekende wijn geproduceerd. Onze tip: Anvers Wines van het Australisch-Belgische koppel Wayne en Myriam. Er zijn mooie stranden in de buurt en wie natuur wil zien, maakt een trip naar het nabij gelegen Kangaroo Island. Voor wie ooit gaat: zeker tijdig uw visum aanvragen en hou rekening met strenge grenscontroles.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Het strand van Glenelg.

16. Kan je er koala’s en kangoeroes in het wild spotten?

Zeer zeker wel. Je moet een beetje geluk hebben maar ze zijn er wel degelijk. Diego Ulissi postte deze week nog een filmpje met zijn eerste koala. Maar er zijn ook giftige slangen. Wim Vansevant (Lotto) fietste ooit letterlijk over een ’King Brown Snake’. Achteraf bleek dat ze tot ’s werelds giftigste soort behoorde.

17. Zijn er nog andere wedstrijden in Australië?

Na de TDU reist het World Tourpeloton door naar Melbourne voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race, een ééndagswedstrijd met aankomst in Geelong waar Thor Hushovd in 2010 wereldkampioen werd.

18. En wat met het vrouwenpeloton?

Die hebben sinds 2012 hun eigen Tour Down Under. De wedstrijd maakt sinds 2016 deel uit van de UCI-kalender. De vrouwen zijn er trouwens al aan begonnen. Hun rittenwedstrijd eindigt zondag in Adelaide, kort voor de mannen aan hun criterium beginnen.

19. Boekten er ooit renners naar eigen zeggen hun mooiste zege ooit in de Tour Down Under?

Schrik niet! Alberto Contador! De Spanjaard won in 2005 de etappe met aankomst in Willunga. Het was zijn eerste rittenkoers nadat het jaar voordien een hersentumor was gevonden en verwijderd bij Contador. De etappezege bewees dat hij opnieuw van een volwaardige profcarrière mocht dromen.

Wielerseizoen start in Australië: alles wat u moet weten over de Tour Down Under
Contador wint op Willunga.

20. Kunt u de Tour Down Under rechtstreeks op televisie volgen?

Wel als u geabonneerd bent op Telenet Play Sports. Voor het beginuur van de uitzendingen raadpleegt u best uw tv-gids. Jeroen Vanbelleghem en Frank Hoste zorgen voor het commentaar.

Rittenschema

1. Dinsdag 15 januari: Port Adelaide - Lynoch 145km 2. Woensdag 16 januari: Unley - Stirling 148km 3. Donderdag 17 januari: Glenelg - Victor Harbour 146km 4. Vrijdag 18 januari: Norwood - Uraidla 128km 5. Zaterdag 19 januari: McLaren Vale - Willunga 151km 6. Zondag 20 januari: Adelaide - Adelaide 90km

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.