Studente werd verkracht en ontvoerd, maar wist met een simpele actie toch haar eigen redding te bewerkstelligen

Studente werd verkracht en ontvoerd, maar wist met een simpele actie toch haar eigen redding te bewerkstelligen

Foto: Facebook

De Amerikaanse Jaila Gladden werd in september ontvoerd en verkracht. Ondanks die traumatische ervaring wist ze toch het hoofd koel te houden en haar eigen redding op poten te zetten. Ook de politie gaf toe dat het wel eens veel erger had kunnen aflopen als Jaila niets had ondernomen en prees haar om haar snelle denkwerk.

Op de parking van de supermarkt vroeg een haar onbekende man om een aansteker. Die had ze niet, maar toen ze door wilde wandelen, voelde Jaila Gladden plots een mes in haar rug. De man beval haar in haar auto te stappen, wat ze ook deed. Hij ontvoerde haar in haar eigen wagen, die hij even verderop parkeerde achter een verlaten kerk. Daar beval hij haar haar kleren uit te trekken en verkrachtte hij haar.

Eenmaal hij klaar was, reden ze verder. Haar ontvoerder, later geïdentificeerd als Timothy Wilson, vertelde Jaila dat hij geld nodig had en van plan was een benzinestation te overvallen in Atlanta om daarna door te rijden naar Michigan.

“Toen hij me meenam, keek ik hoe hij reed. Hij hield zijn ogen steevast op de weg”, vertelt Jaila aan Buzzfeed. Ze overtuigde hem ervan dat ze hem niet de weg kon wijzen als ze de gps-functie op haar smartphone niet kon gebruiken, iets wat hij ook toestond.

(lees hieronder verder)

Hij gaf de jonge vrouw haar smartphone terug en nadat die hem enkele minuten plichtsgetrouw de weg gewezen had, dimde ze haar scherm en deelde haar locatie in een berichtje met haar vriend. Die vroeg haar meteen waarom ze in Atlanta was, wat Jaila nog kon beantwoorden met ‘Kidnapped’.

“Ik wist meteen dat het serieus was”, vertelde haar vriend Tamir Bryant aan Buzzfeed. “Ze zou nooit met zoiets lachen. Ze zou dat nooit zeggen als ze daar geen reden toe had.” Hij haastte zich dan ook naar het politiekantoor, al drong Jaila er wel op aan de politie nog niet meteen op hen af te sturen omdat ze bang was vermoord te worden.

Ondertussen had haar ontvoerder een tankstation bereikt, waarna hij haar smartphone weer afnam. Hij had echter nog steeds niet door dat Jaila al een hele tijd in contact stond met haar vriend.

De poging van Wilson om het tankstation te beroven mislukte en hij keerde snel terug naar de auto. “Toen vertelde hij me dat hij een Walmart of Kroger zou overvallen om het geld te krijgen”, aldus Jaila, die die mededeling meteen opvolgde met het feit dat ze dan weer haar smartphone nodig zou hebben om hem de weg te kunnen wijzen.

“Laat me niet sterven”

Ze gidste hem naar het dichtstbijzijnde filiaal van Kroger, maar omdat daar een bewakingsagent stond, vertelde Wilson haar dat ze de nacht zouden doorbrengen op de parking, zodat hij ’s ochtends zijn slag kon slaan.

Tegen die tijd kwam de vriend van Jaila aan in het politiekantoor. Daar hielpen de agenten hem meteen om de nodige informatie te krijgen. Hij vroeg Jaila om het type auto waarin ze ontvoerd was, waarop ze kort ‘de mijne’ kon antwoorden. Met de hulp van haar huisgenote kwamen ze er al snel achter welk model dat juist was.

(lees hieronder verder)

Ondertussen was Jaila echter gestopt met antwoorden. Haar laatste berichtjes luidden: “Hij gaat naar Michigan. Hij zei dat hij niet weet hoe ik terug geraakt. Laat me niet sterven.”

De agenten zagen toen geen andere optie meer dan tot actie over te gaan. Een patrouillerende agent had een auto die voldeed aan de beschrijving zien staan op de parking van Kroger. Eenmaal de chauffeur die agent in de gaten had, vluchtte hij aan volle snelheid. Hij botste met vier wagens op de parking, raakte bijna de agent, maar wist ondanks de getrokken wapens van toegesnelde agenten toch nog een eind verder te rijden.

Heel ver kwam hij echter niet. Hij botste tegen een hek en vluchtte. Jaila was gelukkig ongedeerd uit de botsing gekomen en rende naar de agenten toe. Ze wist hen te vertellen dat haar ontvoerder over het hek gesprongen en gevlucht was.

“Hij heeft veel van me afgenomen”

Een goede tien uur later werd de man gevat. Hij wordt nu aangeklaagd voor onder meer ontvoering, carjacking, mishandeling, verkrachting, gijzelneming en geweld tegen een agent. Hij wacht momenteel in de gevangenis op zijn proces.

“Als ik haar locatie niet had gekregen, wie weet wat was er dan gebeurd”, blikt Bryant terug op de gebeurtenis. Hij bewondert zijn vriendin ook dat ze het allemaal alleen deed. “Ze heeft getoond dat ze slimmer was dan die misdadiger.”

“Als het slachtoffer haar telefoon niet had en niet snel gehandeld had, dan was het misschien niet zo goed afgelopen”, aldus een woordvoerder van de politie-afdeling van Carrollton. Het heeft even geduurd voor Jaila met haar verhaal naar buiten kwam, maar ze wilde het toch delen om anderen te waarschuwen. Zijzelf gaat nu iets behoedzamer door het leven: “Hij heeft veel van me afgenomen en dat moet niet opnieuw gebeuren. Het had nooit mogen gebeuren om mee te beginnen.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees