Regenweer doet Winterpret maar een beetje pijn

Regenweer doet Winterpret maar een beetje pijn

Winterpret lokte dit jaar minder bezoekers dan het jaar voordien. Foto: amg

Brussel -

De zeventiende editie van Winterpret lokte minder bezoekers dan het jaar voordien. Mede door het natte weer werden er ‘slechts’ 2.387.382 bezoekers geteld, tegenover 2.463.220 bezoekers het jaar voordien.

Het merendeel van de bezoekers van Winterpret kwam uit het Brussels Gewest. Uit cijfers van operator Proximus, die de telling uitvoerde via zijn gsm-netwerk, blijkt dat 916.381 bezoekers uit Brussel kwamen en 669.541 uit andere delen van België, naast 801.460 internationale bezoekers. In totaal kwamen er 80.000 minder bezoekers dan het jaar voordien.

Natte maanden

“Het was een van de natste en donkerste decembermaanden sinds lang en dat heeft toch een lichte invloed gehad op het bezoekersaantal. Toch hebben we meer dan twee miljoen bezoekers ontvangen en hebben we net zoals vorig jaar de terugval na de terroristische aanslagen achter ons gelaten”, zegt burgemeester Philippe Close (PS).

Er kwamen dit jaar ook meer mensen met het openbaar vervoer. “Het gebruik van het metrostation Katelijne steeg met 3 procent en dat van De Brouckère met 2 procent. De ijspiste trok dan weer zo'n 40.000 schaatsers

Dak boven piste

“Zonder het dak boven de piste hadden we nooit zoveel schaatsers gehad”, pikt schepen van toerisme Karine Lalieux (PS) in. “Met de opening van het shoppingcenter The Mint was er dit jaar ook veel meer volk op het Muntplein.” De Brusselse hotels haalden in december een bezettingsgraad van 67,8 procent. Op oudejaarsavond was dat 89 procent, een terugkeer naar de cijfers van voor de aanslagen.

Vuurwerk

Het vuurwerk aan het Atomium lokte 45.000 bezoekers. “Het is belangrijk om ook buiten de vijfhoek evenementen te organiseren, voornamelijk in het noorden van Brussel. Het was leuk dat veel gezinnen met kinderen de weg vonden naar het jaarlijks vuurwerk. Ook volgend jaar zullen we dat aan het Atomium organiseren. Zowel voor organisatoren, hulpdiensten als bezoekers was de nieuwe locatie een schot in de roos, en er is zelfs ruimte voor meer bezoekers”, zegt Close.

Volgend jaar vindt Winterpret plaats van 30 november tot en met 6 januari.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio