Nog nooit zo veel bezoekers voor Gentse Sint-Baafskathedraal

Nog nooit zo veel bezoekers voor Gentse Sint-Baafskathedraal

Foto: sintbaafskathedraal.be

Gent - In 2017 hebben 933.341 mensen de Sint-Baafskathedraal in Gent bezocht. "Een absoluut record", zegt Ludo Collin, rector van de kathedraal. De populariteit is te verklaren door de aandacht voor het Lam Gods, het restaureren van de kathedraal en... het skelet van een vinvis.

De Sint-Baafskathedraal nadert het miljoen bezoekers per jaar. In 2017 bezochten 933.341 mensen de kathedraal, 200.000 meer dan in 2016. De grote stijging is te relativeren omdat 2016 door de aanslagen in Brussel een terugval kende, die zich in 2017 herstelde.

Het aantal toeristen dat Gent bezoekt stijgt elk jaar. Spelen ook mee, volgens Ludo Collin, rector van de kathedraal: "De terugkeer van de gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods-retabel en de mediabelangstelling errond, het voltooien van de restauratie van de toren en het skelet van vinvis Leo."

De vinvis spoelde twee jaar geleden aan in de Gentse haven en wordt voor een project ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de UGent een half jaar in de kathedraal tentoongesteld.

LEES OOK: Skelet van aangespoelde walvis opgehangen in Sint-Baafskathedraal

De kathedraal blijft vernieuwen. De komende jaren wordt een nieuw bezoekerscentrum gebouwd, waar het Lam Gods een nieuwe plaats zal krijgen eens het volledig gerestaureerd is. 

"Het zal in 2020 klaar zijn voor het Van Eyckjaar, een initiatief van Toerisme Vlaanderen rond de Vlaamse Meesters", zegt Collin. "Er kwam groen licht voor een verdere doorgedreven restauratie van de onderste panelen van de binnenluiken, zodat we ook daar hetzelfde adembenemende effect mogen verwachten als bij de reeds gerestaureerde buitenluiken."  

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio