Vrienden zamelen geld in voor Bruggeling in Cambodjaanse cel: “Enorm geschrokken”

Vrienden zamelen geld in voor Bruggeling in Cambodjaanse cel: “Enorm geschrokken”

Bruggeling David C. werd woensdagavond gearresteerd in Cambodja, op verdenking van cocaïnesmokkel. Foto: rr

Brugge / Blankenberge -

Heel wat vrienden van David C., de 34-jarige Bruggeling die in de Cambodjaanse cel zit voor drugssmokkel, steunen hun kameraad. Ze zamelden al geld in om hem aan een advocaat te helpen. “Ik had hem zelfs al even aan de lijn”, zegt Alex De Koker (49).

LEES OOK: Vlaamse toerist belandt in Cambodjaanse cel met kilo cocaïne: “Ik kocht mijn koffer zo”

David C. zit sinds kort in de cel in Cambodja. De 34-jarige Bruggeling week een paar jaar geleden naar het Aziatische land uit. Hij is er samen met een vrouw en heeft er een zoontje. Hij baatte er een Europees eetkraampje uit. “En ik had eigenlijk de indruk dat het daar wel goed mee ging”, zegt Alex De Koker (49), een vriend en ex-collega uit Blankenberge. “Hij stuurde me er al foto’s van door en zei toch dat hij op verschillende plaatsen mocht staan.” Maar woensdagavond werd David C. op de internationale luchthaven Phnom Penh gearresteerd. De politie vond namelijk meer dan een kilogram cocaïne in zijn valies.

Zware straffen

Op drugssmokkel staan in Cambodja zeer strenge straffen. Volgens bepaalde informatie stellen ze het daar gelijk aan moord. Net omdat je volgens de redenering daar anderen heel wat kwaad berokkent door drugs te verkopen. Wie drugs verkoopt of binnensmokkelt in het land, riskeert dan ook een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

David zelf ontkent dat hij de drugs in de valies heeft verborgen. “Ik heb die zo gekocht. Ik weet van niets”, verklaarde hij aan de politie.

Ook voor zijn vrienden blijft het voorlopig allemaal heel onduidelijk. “Wij zijn heel hard geschrokken van het nieuws”, zegt Alex. Hij had David gisteren al even aan de lijn. “Ik had hem via Messenger een bericht gestuurd toen ik het nieuws las. Tot mijn verbazing antwoordde hij daar op. We hebben zelfs even gebeld.”

“Ik laat hem niet vallen”

Over schuld of onschuld hadden de twee vrienden het niet. “Daar heb ik niet echt naar gevraagd”, gaat Alex verder. “Ik weet enkel dat hij genoeg eten en drinken heeft en dat hij voor de rest oké is. Maar over de zaak zelf hebben we het niet gehad. En dat maakt mij op zich ook niet zo heel veel uit. Als hij iets heeft mispeuterd, zal hij daarvoor moeten gestraft worden. Maar hij blijft mijn kameraad en ik laat hem niet vallen.”

Alex richtte daarom een Facebookgroep op om David te steunen. Vooral een goeie advocaat lijkt noodzakelijk te worden. “Die zou zo’n 3.000 euro kosten”, zegt Alex. “Een bedrag dat een andere vriend van David hem ondertussen heeft opgestuurd. We zullen die nu met alle andere kameraden proberen terug te betalen. Het is vooral belangrijk dat hij nu toch de kans krijgt om zich deftig te verdedigen. En daarvoor heeft hij een goeie advocaat nodig.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees