Politiezone Midow treft maatregelen na uitlekken snelheidscontroles

Wielsbeke / Dentergem / Meulebeke / Ingelmunster / Oostrozebeke -

De Facebookpagina PolCon – Politiecontrole betreurt de reactie van de politiezone Midow op enkele gelekte snelheidscontroles. “Heel wat politiezones geven die controles door, net om de verkeersveiligheid te verbeteren”, klinkt het.

Twee foto's van alle snelheidscontroles die de politiezone Midow in januari gepland had, veroorzaakten wat commotie. De foto's lekten uit en belandden op de populaire Facebookpagina PolCon – Politiecontrole. Daarop werden heel wat snelheidscontroles en alcoholcontroles prijsgegeven. “Wij dragen de verkeersveiligheid hoog in het vaandel”, klinkt het bij een beheerder van de pagina. “Dat is de reden waarom die pagina bestaat. Als mensen weten waar er controles zijn, gaan ze zich daar ook naar gedragen. En net daarom is het goed dat die verspreid worden.”

Een stelling waar ze het bij de politiezone Midow niet mee eens zijn. De commissaris tilt zwaar aan het feit dat het interne document een weg naar buiten vond. De controles werden dan ook op andere momenten gepland. Opvallend, volgens de beheerders van de Facebookpagina. “Want de politiezone geeft zelf regelmatig de plaatsen mee, waar ze controles plannen. Wij weten dat omdat we die zowat elk weekend per provincie bundelen. Dus waarom zou het nu dan zo erg zijn dat mensen weten waar ze gecontroleerd kunnen worden.”

Niet langer versturen

Maar volgens commissaris Philip Lavaert is dat niet het probleem. “Wij verspreidden de controles inderdaad zelf via mail. Maar dat is verre van zo gedetailleerd als op het document dat nu de ronde deed. Zoiets is uiteraard niet voor de buitenwereld bestemd.”

Hoe de foto's dan wel op de pagina konden belanden, willen de beheerders niet kwijt. “We kunnen wel zeggen dat we die via messenger toegestuurd kregen”, klinkt het. “Wie ons die bezorgde, is eigenlijk niet van belang. Maar ik ben er wel bijna zeker van dat we de documenten niet rechtstreeks van een agent gekregen hebben.”

Bij de politiezone nemen ze alleszins maatregelen sinds het voorval. “De controles zullen niet meer per mail verstuurd worden”, zegt commissaris Lavaert. “Vanaf nu zullen we die gewoon op onze website plaatsen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio