Alerte buurman blust brandende frietketel en redt woning van buren

Marc Vinckier aarzelde geen seconde en ging de vlammen te lijf en voorkwam zo veel erger in de woning van de buren.. Foto: gsd

Emelgem / Izegem -

Dankzij Marc Vinckier (59) bleef een brand in de Veldstraat in Emelgem vrijdagmiddag al bij al beperkt. Toen Marc rook zag komen uit de garage van zijn buren ging hij in zijn eentje de vlammen te lijf.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het gezegde is zo oud als de straat, maar Marc Vinckier (59) uit de Veldstraat in Emelgem bewees vrijdagmiddag dat het nog steeds van tel is.

Zijn buurman Geert Vanhaverbeke was drank gaan halen voor de petanqueclub terwijl Geerts vrouw Berenice frieten aan het bakken was in de garage. “Toen ik uit mijn loods kwam om te gaan eten, zag ik een grote rookpluim uit hun garage komen”, vertelt Marc. “Ik ben er meteen naartoe gelopen om te kijken wat er gaande was.”

Marc zag dat het hevig brandde in de garage en alarmeerde Berenice en de hulpdiensten. Aan de hand van de instructies die hij via de telefoon kreeg, ondernam hij actie. De vlammen sloegen uit een frietketel tot tegen het plafond.

Natte dweil

“Op advies van de brandweer heb ik een natte dweil genomen en die op de frietpot gegooid”, zegt Marc. “Daarna heb ik emmers met water gevuld om tegen het plafond te gooien.”

Marc verrichtte goed werk, want toen de brandweer aankwam, was het vuur eigenlijk al geblust. “We moesten alleen nog wat nablussen”, zegt kapitein Marc Reubens van de brandweerpost van Izegem.

“We hebben ook het plafond opengebroken om te kijken of het vuur zich niet verder aan het verspreiden was via de zolderruimte, maar dat was niet het geval.”

De brandweer beaamde dat het veel slechter kon zijn afgelopen als Marc de rook niet had gemerkt of niet had ingegrepen. De schade bleef door zijn alerte reactie uiteindelijk beperkt tot een zwartgeblakerde garage en vernielde elektriciteit.

Een hoop miserie

“Het kon erger zijn afgelopen, maar het is toch meteen een hele hoop miserie voor mensen van onze leeftijd”, zuchtte Geert Vanhaverbeke (70) toen hij thuiskwam en de brandweerwagens op zijn oprit zag staan. “Mijn vrouw wilde frieten bakken, maar ze is eventjes weggeweest en toen moet het gebeurd zijn. Gelukkig zag Marc het.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees