Werkloosheid daalde vorig jaar met zeven procent: ”Veel investeringen zorgen voor veel werkgelegenheid”

Werkloosheid daalde vorig jaar met zeven procent: ”Veel investeringen zorgen voor veel werkgelegenheid”

Heel wat bedrijven investeerden in 2017 en waren dan ook op zoek naar nieuwe werkkrachten. Foto: jdv

Deinze -

De werkloosheid in Deinze is het afgelopen jaar met ruim zeven procent of exact 625 eenheden gedaald. Daarmee zit de stad opnieuw op een zeer lage werkloosheidsgraad en duikt zelfs onder het Vlaams gemiddelde. In heel Vlaanderen bedraagt de daling 5,9 procent.

Het aantal werkloze mannen daalde naar 314 en dat is 15 procent minder dan het jaar voordien. Bij de vrouwen steeg het aantal werklozen tot 311 of met 2,6 procent in vergelijking met 2016.

“Niet onbelangrijk is ook dat het aantal werklozen jonger dan 25 jaar naar 112 of met 20 procent is gedaald. Het aantal werklozen ouder dan 50 jaar is wel gestegen naar 181, een stijging met 4 procent”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

“Die meestal positieve cijfers hebben vooral te maken met het feit dat door onze stadskernvernieuwing veel wordt geïnvesteerd in Deinze. Veel investeringen brengen veel lokale werkgelegenheid met zich mee. In die mate dat sommige bedrijven klagen over het feit dat er te weinig werklozen zijn in de streek. Daardoor kunnen ze geen beroep doen op extra arbeidskrachten om piekmomenten en ziekteperiodes op te vangen”, aldus Vermeulen.

“Door ook zelf te investeren in nieuwbouw, denk maar aan ons stadhuis, de muziekacademie en momenteel het cultuurcentrum en het ontwikkelen van sites, zetten we Deinze als een dynamische stad op de kaart. Wekelijks halen we het nieuws. Daarenboven is de stad zeer goed gelegen als uitvalsbasis naar werkplaatsen in grotere steden.”

“Er worden ook veel appartementen opgetrokken zodat mensen na hun loopbaan in eigen omgeving en toch in het centrum kunnen wonen. Daarenboven beschikken we als regionale stad over veel faciliteiten zoals een ziekenhuis, zwembad, sportterreinen, museum en onderwijsinstellingen.”

De Prijkels

“Trouwens, wat die industrieterreinen betreft: deze week startten de werken aan de Prijkels. Ondernemingen die willen uitbreiden krijgen hier zeker een pak mogelijkheden. Die bedrijvenzone is daarenboven zeer goed bereikbaar met de fiets. Ik ben fier dat we het beter doen dan Gent en de ons omringende steden en gemeenten”, besluit burgemeester Vermeulen.

Wat de cijfers betreft die de Vlaamse overheid vrijgaf, zien we dat zowel laag- als hooggeschoolden goed aan de bak komen in en rond Deinze. Het aantal werklozen daalde met meer dan 7 procent.

Opvallend is ook dat de werkloosheidsduur is gekrompen. Het aantal personen dat meer dan 1 jaar werkloos was, is met 11,2 procent gedaald. Wel zien we dat bij niet-Europeanen het aantal werklozen in 2017 met meer dan 17,5 procent is gestegen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio