Toevloed van Nigeriaanse meisjes in “slavenprostitutie”

Politie slaat alarm: "Jonge meisjes verkopen hun lichaam voor amper 5 euro"

Politie slaat alarm: "Jonge meisjes verkopen hun lichaam voor amper 5 euro"

Foto: put

Met honderden zijn ze, de jonge – vaak minderjarige – Nigeriaanse meisjes die in ons land in de prostitutie actief zijn. Nog nooit zijn ze met zoveel geweest. De meisjes zijn ook almaar jonger en verkopen hun ­lichaam steeds goedkoper. Lees: vaak voor nog geen vijf euro. De federale politie waarschuwt dat de problematiek alleen maar erger wordt.

“Mochten het Europese meisjes zijn, het kot zou te klein zijn. Maar ja, het zijn maar Afrikaanse meisjes die hier illegaal zijn. Het verbaast me al twintig jaar dat daar zo weinig aandacht naartoe gaat. Ook op politiek niveau. We spreken over Brussel anno 2018, het centrum van Europa. Maar de ­situatie is even schrijnend als in de middeleeuwen: het gaat om pure slavernij en uitbuiting.”

De boodschap van commissaris Franz-Manuel Vandelook, specialist in de Nigeriaanse prostitutieproblematiek bij de federale politie, is niet mis te verstaan. Nooit eerder zijn er zoveel Nigeriaanse meisjes bij ons in de prostitutie beland, in de meest erbarmelijke omstandigheden. “Op Europees niveau gaat het om duizenden meisjes. In België mag je spreken over enkele honderden”, zegt Vandelook.

“Wat opvalt, is dat de meisjes steeds jonger zijn. Vaak zo’n 14, 15, 16 jaar. Ze worden in hun thuisland overhaald om naar het beloofde land Europa te reizen zodat ze geld naar hun familie in Nigeria kunnen sturen. Maar ze vallen in handen van criminele organisaties.”

Voodoo

De meisjes ondergaan in Nigeria eerst een gruwelijke voodooceremonie waarbij ze eeuwige trouw zweren aan hun pooier, een Nigeriaanse “madam”. “Ze beseffen dan nog niet dat ze in ons land in mensonterende, gevaarlijke omstandigheden moeten leven en zichzelf zullen moeten vrijkopen door hun madam zo’n 40.000 euro terug te betalen.”

De meisjes komen in heel België in het prostitutiemilieu terecht, de meeste meisjes belanden in het Brusselse Sint-Joost-ten-Node. Daar zijn een 140-tal “officiële vitrines”. Maar achter die ramen bieden ’s nachts vooral illegale Nigeriaanse meisjes hun lichaam aan. De concurrentie is moordend, wat ervoor zorgt dat ze zichzelf steeds goedkoper aanbieden. “Veel meisjes gaan onder de prijs”, zegt Vandelook. “Soms vragen ze niet meer dan vijf euro voor seksuele diensten. Aangezien ze hun madam moeten afbetalen, werken ze soms vijftien klanten per dag af, jaren aan een stuk. Of ze nu ziek zijn, of menstrueren: ze worden gedwongen om zichzelf constant te prostitueren.”

De federale politie vreest dat de problematiek alleen maar erger wordt. “Nigeria telt 140 miljoen inwoners en is nu al het dichtstbevolkte land van Afrika”, zegt Vandelook. “Studies voorspellen een immense bevolkingsexplosie waardoor er uiteindelijk meer Nigerianen dan Amerikanen zullen zijn. Als je weet dat het prostitutiefenomeen in Nigeria maatschappelijk aanvaard wordt, net omdat het veel geld opbrengt, dan staat nu al vast dat er nog zeer veel jonge meisjes naar hier zullen komen.”

Vertrouwen winnen

Politie en gerecht doen wat ze kunnen om de illegale prostitutie in te dijken. Maar het is moeilijk om het vertrouwen van de meisjes te winnen. “Veel van hen zijn doodsbang voor represailles van hun pooier of ze hebben schrik dat er iets met hun familie in Nigeria zal gebeuren”, zegt Vandelook. “In 2017 zijn we erin geslaagd een aantal belangrijke arrestaties te verrichten. Ook op Europees vlak werken de politiediensten goed samen. Toch wordt het steeds erger, we vechten tegen de bierkaai.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees