Wout van Aert verkent zwaar parcours BK in Koksijde: “Hier een ronde over je toeren gaan, kan fataal zijn”

Wout van Aert wil zondag zijn Belgische titel veldrijden verlengen in Koksijde en start uiteraard als topfavoriet. Op zaterdag kliefde Van Aert al een eerste keer door het zand van Koksijde tijdens de verkenning, nadien sprak hij met onze man ter plaatse. “Dit is een heel mooi, maar zwaar parcours. Hier een ronde over je toeren gaan, kan fataal zijn.”

Volg hier het BK veldrijden het hele weekend LIVE

Geen veldritten in het koude België voor Wout van Aert in aanloop naar het BK, want de topfavoriet koos voor een warmtestage in de Griekse zon. “Ik ben klaar voor januari na die stage. We hebben goed getraind daar en ik hield altijd een goed gevoel over aan de trainingen”, klonk het bij Van Aert.

Over het parcours dan. Het vele zand maakt het parcours zwaar, dus laat Van Aert nog niet in zijn kaarten kijken. “Het kan zijn dat hier heel snel het verschil gemaakt wordt, maar het parcours is heel zwaar. Hier moet je kunnen doseren, een ronde over je toeren gaan in Koksijde kan al snel fataal zijn. Dit is een moeilijk, maar prachtig parcours om het Belgisch Kampioenschap te houden.”

Van Aert start zondag in Koksijde als de enige topfavoriet. Voelt dat anders dan tijdens een klassementscross, waar hij de favorietenrol met Mathieu van der Poel moet delen. “Die rol heb ik dit jaar nog niet te vaak gedeeld”, reageerde Van Aert met een kwinkslag. “Maar op het BK ben ik al een paar jaar topfavoriet ja. Dat is mooi, maar het heeft zijn voor- en nadelen. Het is sowieso wel een eer om te mogen starten met de titel van topfavoriet, want België blijft toch het veldritland bij uitstek.”

Als Van Aert zondag het BK wint, zal hij de Belgische driekleur wel enkel op het podium dragen. Tijdens wedstrijden draagt hij natuurlijk de regenboogtrui als wereldkampioen. “Die trui is misschien nog net iets mooier”, lacht Van Aert, “maar dat zijn luxeproblemen hé.”

Corrigeer