Stad Gent na beschuldigingen over Ghelamco Arena: 'Elke journalist mag dossiers komen inkijken'

Stad Gent na beschuldigingen over Ghelamco Arena: 'Elke journalist mag dossiers komen inkijken'

Foto: dodi

Gent - Daniël Termont reageert zaterdagochtend met een gedetailleerd persbericht op een voorpublicatie van het boek 'De illegale Ghelamco Arena' in Het Laatste Nieuws, waarin zware beschuldigingen worden geuit aan het Gentse stadsbestuur.

In het boek ‘De illegale Ghelamco Arena: als politici zich met voetbal gaan bemoeien’ haalt auteur Ignace Vandewalle zwaar uit naar het Gentse stadsbestuur. Volgens Vandewalle werd de wet op de overheidsopdrachten tot twee keer toe overtreden voor de bouw van de Ghelamco Arena.

Burgemeester Daniël Termont (s.pa) houdt vol dat alles perfect legaal verlopen is. De Stad bezorgde de voorbije week een uitgebreide reactie op de beschuldigingen aan Het Laatste Nieuws, de krant die zaterdag uitpakt met een voorpublicatie van het boek en de beschuldigingen.

Termont reageert zaterdagochtend met een officieel persbericht.

Fouten

"De organisaties betrokken bij de realisatie en het beheer van de ‘Ghelamco Arena’ - KAA Gent cvba-so, cvba Arteveldestadion, NV Buffalo, sogent en de Stad Gent – stellen vast dat er, ondanks eerdere gedetailleerde toelichtingen over het ganse stadiondossier (onder andere in publieke zittingen van de Gentse gemeenteraad), nog altijd fouten worden gemaakt in berichten in de media."

"In het artikel “De geheime deals van de Ghelamco Arena” in Het Laatste Nieuws van 13 januari 2018 staan duidelijk fouten over de realisatie. Nochtans had de krant een uitgebreide reactie gekregen op de vragen die ze eerder had gesteld (zie onderaan, nvdr)"

"Het Gentse stadsbestuur vindt dat uiteraard jammer: 'De realisatie van het stadion is immers helemaal volgens de regels verlopen én daar is reeds eerder in alle transparantie over gecommuniceerd. De volledige gemeenteraad, óók de oppositie dus, werd van bij aanvang bij het dossier betrokken en geïnformeerd, in publieke zittingen. Iedereen is bovendien trots op het stadion en het succes van de Gantoise. Dat succes zou trouwens nooit mogelijk geweest zijn zónder dat stadion, dat een topclub waardig is."

Vertrouwen

"Feit is dat de Ghelamco Arena er stáát, en dat vele andere pogingen tot realisatie, elders, spaak gelopen zijn: er is tot op vandaag geen uitzicht op een nieuw stadion in ons land… Een goeie vertrouwensrelatie tussen stad en club is trouwens overal in Europa een sleutelvoorwaarde om tot de bouw van een nieuw stadion te komen. Bovendien betaalt AA Gent in dit geval alles terug aan de Stad, die op het eind van de rit eigenaar blijft."

"Hoe dan ook: wij zijn absoluut bereid om alles opnieuw van A tot Z uit te leggen indien nodig." De Stad nodigt "elke journalist die dat wil" uit om op vrijdag 19 januari tussen 9 en 13 uur naar de Ghelamco Arena te komen, "waar het volledige dossier ter inzage zal zijn". "Experten die het dossier kennen zullen bovendien doorlopend aanwezig zijn voor extra toelichting en/of voor antwoorden op vragen."

De Stad betreurt verder dat "niemand van de genoemde organisaties het boek al heeft kunnen lezen omdat niemand van hen het boek al heeft".

LEES OOK: Zware beschuldigingen: “Al die cadeaus aan Ghelamco-baas: wat heeft die Gentse politici bezield?”

Dit is de uitgebreide reactie die Daniël Termont de dag voor de publicatie liet opmaken.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio