Dossier onregelmatigheden bij Brusselse brandweer overgemaakt aan parket

Dossier onregelmatigheden bij Brusselse brandweer overgemaakt aan parket

Foto: Photo News

Het dossier over onregelmatigheden bij de Brusselse brandweer is overgemaakt aan het parket. Dat berichten verschillende Franstalige media. Het is bevoegd Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFi) die de audit van het Rekenhof naar de procureur des konings heeft gestuurd, zo bevestigt ze aan L’Echo en de RTBF. Dat gebeurde op 22 december.

Tussen 2012 en 2015 waren er zware onregelmatigheden met aanbestedingen bij de Brusselse brandweerdienst DBDMH, blijkt uit een voorlopige audit van het Rekenhof die midden december uitlekte. In het Brussels parlement vonden al hoorzittingen over de kwestie plaats, waarbij verschillende commissieleden hadden aangedrongen om het gerecht in te schakelen.

“Duidelijkheid over strafbare zaken”

Jodogne zegt aan L’Echo dat ze ook een advocatenbureau heeft aangesteld om een analyse te maken van het rapport. Dat moet de fouten die zijn begaan door de DBDMH “juridisch kwalificeren” en “duidelijk maken of er strafbare zaken zijn gebeurd”. Uiteindelijk is het de bedoeling om eventuele individuele verantwoordelijkheden vast te stellen.

Uit de audit van het Rekenhof blijkt dat in de periode 2012-2015 van een staal van 138 overheidsopdrachten ter waarde van 9,2 miljoen euro in zestig gevallen de concurrentieregels niet gevolgd werden. Bij vijftig dossiers ontbrak ook elke rechtvaardiging hiervoor. Voorts stootten de auditeurs ook op aanbestedingen die in deeltjes werden gehakt om niet aan de Europese aanbestedingsregels te moeten voldoen, of op aanbestedingen waarbij in de loop van de procedure de criteria werden aangepast of één van de kandidaten zijn bod veranderde. Het onderzoek legde ook bloot dat er bij de Brusselse brandweer nauwelijks een interne controle bestaat en dat een juridische dienst ontbreekt.

Brussels fractievoorzitter van het Vlaams Belang, Dominiek Lootens, dringt er bij Jodogne op aan om ook voor de jaren 2016-2017 een audit te vragen, “aangezien er heel wat aanwijzingen zijn dat het gesjoemel ook in die periode onverminderd doorging”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees