Wordt BK veldrijden in Koksijde toch nog spannend?

Topfavoriet Van Aert is na verkenning toch op zijn hoede voor één concurrent

Wout van Aert is er klaar voor. Zeg dat hij het zelf gezegd heeft. De regerend Belgische kampioen zakte vrijdagavond naar de kust af en was gisterenochtend al in Koksijde voor de parcoursverkenning. Kan het vandaag überhaupt mislopen voor de absolute topfavoriet? “Toch maar opletten op dit parcours. Een ronde over je toeren gaan, kan fataal zijn.”

LEES OOK: Kan iemand Wout van Aert van derde titel op rij houden? Afspraak om… 15.17 uur

Volg hier het BK veldrijden het hele weekend LIVE!

Van Aert neemt geen risico’s. Zakt hij voor een doordeweekse wedstrijd doorgaans maar de dag zelf af naar de cross, dan was hij nu al twee dagen op voorhand ter plekke. Tussen enkele tientallen nieuwelingen door tastte hij zaterdag parcours en eigen conditie af. Conclusie? “Ik voel mij goed. Door mijn stage in Griekenland was het lang geleden dat ik nog eens echt op de crossfiets had getraind. Maar ik had direct weer het goede gevoel te pakken. Altijd leuk.”

De rest van de zaterdag deed Van Aert het vooral rustig aan. Even ontspannen om straks fris te zijn. “Want ik voel wel dat ik hard gewerkt heb op stage”, legt hij uit. “Maar ik zal niet de enige zijn. Iedereen die de cross in Leuven vorige week overgeslagen heeft, zal die week gebruikt hebben om nog eens goed te trainen.”

“Dit gaat Laurens goed liggen”

Een wedstrijd met maar één topfavoriet. Hoe kan het anders als er sinds november nog maar twee keer een Belg sneller was dan Van Aert? “Ach, topfavoriet of niet? Het is niet meer dan een spelletje vooraf. Eenmaal de koers begint, telt dat allemaal niet meer. Plus: voor mij verandert dat niet veel. Ik ben die favorietenrol al gewend. Het is de vorige BK’s nooit anders geweest.”

Dat bleek een jaar geleden toen Van Aert in Oostende al na letterlijk twee minuten de wedstrijd in een definitieve plooi legde: de rest zou hem nooit meer terugzien. Kan zich dat straks herhalen? “Toch maar afwachten”, lacht Van Aert. “Hier hebben we geen torenhoge brug zoals in Oostende. Bovendien is dit een parcours dat ook Sweeck goed moet passen. Nog meer omdat het zand wat vaster ligt waardoor er minder gelopen en meer gereden moet worden. Dat gaat Laurens goed liggen. Het is ook een verraderlijk parcours. Een ronde over je toeren gaan, kan fataal zijn. Je moet je krachten doseren.”

Corrigeer