Gelovigen en vrijzinnigen zijn het eens: polarisatie moet plaats maken voor verbinding

"Wie weet wat deze avond nog teweeg brengt!", zo kwam de Gentse professor, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem zaterdag zowat halfweg de literair-filosofische avond 'Mag God Nog?' tussenbeide. Van Bendegem maakte die opmerking, verwijzend naar de ongeveer 70 aanwezigen, op het moment dat in het gesprek over geloof en ongeloof ter sprake kwam dat grote evoluties en revoluties in het verleden vaak in gang gezet werden door kleine groepjes. Van Bendegem, een logebroeder die daar ook openlijk voor uit komt, zat op het podium van NTGent samen met bisschop van Van Looy, een man van God, en met Islaminspecteur en -adviseur Ahmed Azzouz van de onderzoeksgroep Arabistiek aan de KU Leuven. Lisbeth Imbo, samen met Bart Vandesompele initiatiefneemster van The Content Makers, stelde de vragen.

Mag God Nog? was het sluitstuk van Urban Prayers, een initiatief van theaterhuis NTGent, dat in de maanden november en december in samenwerklng met Victoria Deluxe een  aantal zondagnamiddagen op bezoek ging bij diverse gebeds- en meditatieplekken in de stad: een katholieke kerk, een Turkse moskee, een Sikhtempel, een boeddhistisch centrum, een protestantse kerk en de crypte van de Sint-Baafskathedraal: "We wilden vooral uitzoeken wat de verschillende religies in tradities die in deze stad leven met elkaar gemeen hebben" aldus Steven Heene, artistiek coördinator van NTGent.

De verbindende kracht van religie, dat was de rode draad van het gesprek, waarin de drie sprekers er over waakten om ver weg te blijven van de polarisatie en van twitterslogans, "want in 140 tekens kan je geen gedachte formuleren, dat is het afgelopen jaar over de plas voldoende bewezen" aldus Van Bendegem. Van Bendegem gaf ook nog mee dat hij er van uitgaat dat er geen God is, maar dat hij inderdaad niet weet of dat zo is: "Ik hoop dat hij niet bestaat, en als hij bestaat, dan heb ik hem wel een aantal vragen te stellen. Maar ik kan geen troost vinden bij een god" aldus nog Van Bendegem. Ook bisschop Van Looy weet dat het bestaan van God wetenschappelijk niet kan bewezen worden, waardoor 'we er met schroom over spreken',maar het boeiende leven dan Jezus leidde, en zijn herhaalde verwijzingen naar de band met zijn vader, zijn voor Van Looy en de gelovigen een houvast en een voorbeeld.

De drie sprekers waren het er over eens dat het geen oplossing biedt om religie en godsdienst te bannen uit het onderwijs en te verwijzen naar het strikte privéleven. 

Gevraagd naar hun oplossing om in deze gepolariseerde maatschappij de verschillende religies toch met elkaar te verbinden formuleerden de drie vertegenwoordigers van de diverse gemeenschappen elk op hun manier dezelfde boodschap: "We moeten weer leren praten met elkaar, en bereid zijn om naar de argumenten van de andere te luisteren.

Info over The Content  Makers, kan u hier vinden. Over Urban Prayers is dan weer meer info te vinden op de site van NTGent.

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio