EXCLUSIEF. Onze man vergezelt beloftenkampioen veldrijden naar dopingcontrole: “Ik moest voor de start al plassen”

Normaal gesproken is een dopingcontrole strikt verboden terrein voor journalisten. Maar onze man ter plaatse mocht met de winnaar en zilveren medaille van het BK beloften mee in het busje naar de dopingcontrole, wat voor exclusieve beelden zorgde. En van een gespannen sfeer was er zeker geen sprake. De concurrenten dolden de hele rit met elkaar. “Bij mij duurt het altijd een uur vooraleer ik kan plassen”, lachte nummer twee Toon Vandebosch. Kersvers Belgisch kampioen Thijs Aerts repliceerde gevat. “Geef mij maar al een bus. Ik moest voor de start al plassen.”

De twee bespraken onderweg nog even de koers. “Ik maakte fouten”, gaf Aerts aan. “Ik had dat ook”, zei Vandenbosch. “Maar ik maakte ze op de foute moment en daar pak jij direct tien seconden. Dat is wel kut, maar je hebt verdiend gewonnen”, zei Vandebosch tegen Aerts. “Op een gegeven moment vroeg je om over te pakken, maar toen kon ik niet”, gaf de zilveren medaille nog mee.

Dat de twee zo goed overeenkomen, is blijkbaar niets nieuw. “Wij liggen samen op de kamer bij elke wereldbeker”, aldus Aerts, die zijn maat en concurrent even helpt bij een vestimentair probleem. “Maar tijdens de koers is het hard tegen hard, dan zijn we even geen vrienden.”

De twee waren onder de indruk van de grote opkomst in Koskijde. “Wat een lawaai. Ik kon me gewoon niet meer concentreren”, aldus Vandebosch. “En al die mensen kijken ook”, pikte Aerts in. “Ze trekken pas naar achter juist voor u. Je rijdt eigenlijk constant in het volk.” En over het parcours waren de twee vrienden het roerend eens. “Heel mooi. En dat het droog is, is ideaal voor de fans.”

Bij het uitstappen maakte de nieuwe Belgische kampioen ook op zijn geheel eigen manier duidelijk dat de controle niets te vroeg kwam. “Ik moest voor de start eigenlijk al”, lachte hij.

Corrigeer