Sterke Sweeck redt het kampioenschap

Wout Van Aert wint dan toch zijn derde BK op rij na onverhoopt spannende strijd

Wout van Aert is in Koksijde dan toch voor de derde keer op rij Belgisch kampioen veldrijden geworden. Toch was het allerminst een onemanshow van de topfavoriet. Integendeel, een ijzersterke Laurens Sweeck maakte er aan de Luchtmachtbasis in Koksijde lange tijd een spannend duel van. Op twee ronden van het einde forceerde de wereldkampioen echter de beslissing, Sweeck werd knap tweede.

Vijftien tweede plaatsen telde Wout van Aert (Crelan-Charles) dit seizoen al, maar op het Belgisch kampioenschap in Koksijde was boeman Mathieu van der Poel er logischerwijs niet bij en dus was de regerende wereldkampioen en de Belgische titelverdediger de torenhoge topfavoriet. Door een helikopter op de Luchtmachtbasis was hij nog bijna te laat aan de start maar uiteindelijk kon hij toch gewoon plaats nemen op de eerste rij.

Rampscenario maar net vermeden

Op het parcours van de Duinencross in Koksijde dook Toon Aerts als eerste het veld in maar Laurens Sweeck nam al snel over. Op de eerste echte duin reed Van Aert echter als enige tot boven en zo knalde de wereldkampioen de rest meteen uit het wiel. Het rampscenario voor een saai kampioenschap leek zich na amper vier minuten al te voltrekken maar gelukkig is een zandcross altijd onvoorspelbaar. Want toen Van Aert zich even later zelf vast reed in het zand, kon Laurens Sweeck weer aanpikken bij de leider.

Wout Van Aert wint dan toch zijn derde BK op rij na onverhoopt spannende strijd
Foto: BELGA

De wedstrijd lag zo wel meteen in de beslissende plooi: het zou gaan tussen Van Aert en Sweeck voor de Belgische driekleur, ploegmaats Toon Aerts en Daan Soete moesten de rol lossen en zouden enkel met een verrassende Jens Adams strijden voor de derde plaats op het podium.

Sweeck zeker niet de mindere in het zand

In het zand was Sweeck zeker niet de mindere van Van Aert en hij maakte indruk op de duinen. Van Aert reed dan wel het meest aan de leiding maar Sweeck leek zich op de technische stukken steeds te moeten inhouden. Hij schuwde ook het werk niet op de tussenstukken en zo vergrootten de twee stelselmatig hun voorsprong. Halfweg koers volgde Aerts als eerste achtervolger al op meer dan vijftien seconden.

Wout Van Aert wint dan toch zijn derde BK op rij na onverhoopt spannende strijd
Foto: Photo News

Het publiek lustte er wel pap van en kreeg een onverhoopt spannend duel. Met nog vier ronden af te leggen nam de man van Era-Circus vooraan zelfs het voortouw.

Cartouche van Sweeck

Op de schuine zandstrook waar Van Aert telkens al de mindere leek, trok Sweeck een eerste keer fors door en meteen sloeg hij ook een kloofje. Met zijn techniek dwong hij Van Aert met zijn power tot het uiterste maar de wereldkampioen panikeerde niet en kon bij het ingaan van de volgende ronde toch weer aansluiten. En was Sweeck een cartouche kwijt.

Van Aert besefte ook dat hij Sweeck geen meter ruimte mocht geven op de technische zandstroken en reed vanaf dan een tactisch sterke race.

Beslissende demarrage

Op twee ronden van het einde trok Van Aert op zijn beurt fors door op een helling. En moest Sweeck een gat laten. Toen Sweeck ook even later voet aan grond moest zetten in het zand, was de vogel dan toch gaan vliegen. De veer was meteen gebroken bij Sweeck, die foutjes begon te maken terwijl de wereldkampioen zijn tweede adem vond en meteen afstand nam.

Wout Van Aert wint dan toch zijn derde BK op rij na onverhoopt spannende strijd
Foto: Photo News

Hij heeft er voor moeten knokken maar van zodra hij van Sweeck verlost was, stoomde Van Aert fors door. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij zelfs al een halve minuut voorsprong op zijn naaste achtervolger. Van Aert kon zich zelfs nog een kleine hapering en een knieval veroorloven in de slotronde. Aan de streep verzorgde hij breed glimlachend de show voor het publiek. Hij spreidde op de meet zijn vleugels, meteen een mooie verwijs naar zijn nieuwe sponsor Red Bull...

Van Aert schreef ook de twee voorgaande jaren, in Lille en Oostende, het Belgisch kampioenschap op zijn naam.

 

Applaus voor de tweede

Sweeck werd onder luid applaus tweede op 40 seconden, Daan Soete klopte uiteindelijk ploegmaat Aerts en mocht als derde mee op het podium. Vincent Baestaens werd Belgisch kampioen bij de elite zonder contract: de dorpsgenoot van Sven Nys en Niels Albert haalde het voor Bram Merlier.

Herbeleef hier het onverhoopt spannende BK van start tot finish!

Uitslag:

1. Wout van Aert

2. Laurens Sweeck

3. Daan Soete

4. Toon Aerts

5. Jens Adams

6. Michael Vanthourenhout

7. Tim Merlier

8. Kevin Pauwels

9. Wietse Bosmans

10. Quinten Hermans

Bekijk hier de volledige uitslag!

Erelijst:

2008 (Hofstade): Sven Nys

2009 (Ruddervoorde): Sven Nys

2010 (Oostmalle): Sven Nys

2011 (Antwerpen): Niels Albert

2012 (Hooglede-Gits): Sven Nys

2013 (Mol): Klaas Vantornout

2014 (Waregem): Sven Nys

2015 (Erpe-Mere): Klaas Vantornout

2016 (Lille): Wout van Aert

2017 (Oostende): Wout van Aert

2018 (Koksijde): Wout van Aert

Corrigeer