Aflossingskwartet eindigt na val als achtste op EK shorttrack

Aflossingskwartet eindigt na val als achtste op EK shorttrack

Ward Pétré. Foto: Tom Palmaers

Meer dan de achtste plaats zat er voor de Belgische shorttrackers tijdens de Europese titelstrijd in Dresden niet in. In de B-finale eindigde het aflossingskwartet, bestaande uit Jens Almey, Stijn Desmet, Ward Pétré en Gert-Jan Goemine, als laatste.

De val van Almey was beslssend voor dat resultaat. Juist Almey, volgende maand deelnemer aan de Olympische Winterspelen, had zich in Dresden helemaal op de relay kunnen concentreren. Weinig schaatsers gaan zo secuur te werk als de ongelukkige Almey (21), die dertig ronden voor het einde het evenwicht verloor. Frankrijk won de B-finale.

Vergeleken met voogaande jaren is er maar weinig vooruitgang te constateren. In 2017 werden de Belgen eveneens naar de B-finale verwezen en door een straf niet geklasseerd. Twee jaar geleden in Sotsji leverde de relay de zevende plaats op. Toch constateert bondscoach Pieter Gysel, wijzend op de chronometer, toegenomen snelheid. Nauwgezet analyseert Gysel de rondetijden van elke schaatser. Het is geen geheim dat succes goeddeels afhangt van de vierde schaatser, Gert-Jan Goeminne. Maar dit keer was de gevallen Almey dus het mikpunt.

In Dresden noteerden de Belgen twee keer een tijd onder de 6.50. De B-finale van zondag van van begin af aan meer en tactisch steekspel. Erg veel zeggen de tijden bij shorttrack niet. De beste individuele klassering behaalde Pétré, die in het eindklassement (allround) de achttiende plaats bezet. Stijn Desmet werd 25e. Met drie zeges op de 1.500, 500 en 1.000 meter was de Nederlander Sjinkie Knegt ongenaakbaar.

Op de 1.000 meter bereikte Pétré de halve finale (negende). De vijfde en laatste plaats in die halve eindstrijd was het voorlopige eindpunt van de 20-jarige schaatser van De Schaverdijn, die door mentale begeleding heeft geleerd dat zijn mogelijkheden groter zijn dan hij had gedacht.

Hanne Desmet beindigde de EK - voor de achtste keer gewonnen door de Italiaanse Arianna Fontana - net als Pétré als achttiende. Alexandra Danneel werd 31e. Op de 1.000 meter werd Desmet in de kwartfinale uitgeschakeld (vijftiende). Desmet heeft nog een theoretische kans op een startbewijs voor de Spelen. Mochten er geen Russische shorttrackers in Peyeongchang starten, dan komt er voor haar een plek vrij. Gysel heeft al een alternatief reisschema opgesteld, als het zo ver komt. Maar eigenlijk gelooft niemand daar in.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.