Vanaf september kun je hier kiezen voor de natuur als laatste rustplaats

Vanaf september kun je hier kiezen voor de natuur als laatste rustplaats

Schepen Katie Coppens op het perceel naast het bestaande kerkhof waar de natuur- en dierenbegraafplaats zullen komen. Foto: emd

Ninove -

Vanaf september kun je in Ninove in een park worden begraven. Tegen dan legt de stad naast de huidige begraafplaats langs de Denderhoutembaan niet alleen een dierenbegraafplaats maar ook een natuurbegraafplaats aan. “Dat is ecologisch en ook gemakkelijker te onderhouden”, zegt schepen Katie Coppens (SP.A).

De stad Ninove was al langer van plan een begraafplaats voor dieren in te richten naast het kerkhof aan de Denderhoutembaan en wil er nu ook een natuurbegraafplaats laten aanleggen. “We konden een perceel van een hectare groot naast de bestaande begraafplaats aankopen en willen dat voor een derde gebruiken als dierenbegraafplaats en het overblijvende deel als natuurbegraafplaats inrichten”, aldus schepen van Begraafplaatsen Katie Coppens (SP.A).

Op die natuurbegraafplaats, die naast de bestaande begraafplaats langs de kant van de Denderhoutembaan komt, zullen biologisch afbreekbare urnen kunnen worden begraven.

“Na een tijd zal deze begraafplaats eruitzien als een park met gras, bloemen, struiken en bomen. Er zullen geen grafzerken staan en rondom zal een pad lopen met zitbanken. In Nederland is deze vorm van begraven al langer gekend, maar in België is het nog niet echt doorgebroken. Toch lijkt de natuur als laatste begraafplaats me wel de toekomst. Zo'n natuurbegraafplaats is niet alleen ecologisch, maar ook gemakkelijker te onderhouden, zeker nu we geen pesticiden meer mogen gebruiken. Aan de ingang van de begraafplaats, vermoedelijk via de ingang van het kerkhof aan de Denderhoutembaan, zal een plek worden ingericht waar bezoekers een bloemetje kunnen neerleggen en eventueel een gedenkplaatje met naam, geboorte- en sterfjaar kan worden aangebracht.”

De dierenbegraafplaats komt aan de kant van de Groeneweg. “Het is de bedoeling dat wie wil hier zijn, huisdier kan begraven, cremeren of uitstrooien op een strooiweide. Boerderijdieren horen er niet thuis.”

Dierenbegraafplaats

Wat het zal kosten om je dier of dierbare te begraven op deze begraafplaatsen en hoe dat in zijn werk zal gaan, moet nog worden bepaald. “Afhankelijk van de grootte van het dier zal dat tussen de 25 en 60 euro kosten. De prijs van een afbreekbare urne zal vermoedelijk in dezelfde orde van grootte liggen als een huren op de bestaande begraafplaats”, vertelt Coppens.

Ninove wil de natuurbegraafplaats samen met de dierenbegraafplaats tegen begin september kunnen openen. “De milieuvergunning hadden we al even in handen, maar het was tot eind 2017 wachten op de stedenbouwkundige vergunning, die vertraging opliep door het verplicht archeologisch onderzoek. Er werd niets waardevols gevonden, dus nu zit het project in aanbesteding.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio