Politie-inspecteur verdacht van racisme tegen hoofd diversiteit Mechelse politie. “Jouw kleur staat mij niet aan”

Politie-inspecteur verdacht van racisme tegen hoofd diversiteit Mechelse politie. “Jouw kleur staat mij niet aan”

Foto: gipla, rr

Mechelen -

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is een zaak ingeleid waarbij politie-inspecteur Bert V. L. ervan beschuldigd wordt een racistische fotocollage te hebben verspreid van Jinnih Beels, voormalig hoofd diversiteit van de Mechelse politie. De zaak wordt op 16 april behandeld. De verdediging hekelt de manier waarop de korpsleiding medestanders van V.L. zou intimideren om niet naar de zitting te komen om hun steun te uiten.

Een 37-jarige hoofdinspecteur, Bert V.L. uit Mechelen, zou in februari vorig jaar een racistische fotomontage over politiecommissaris Jinnih Beels hebben verspreid via berichtendienst Whatsapp. Op de collage stond een foto van Beels met als boodschap “Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jouw kleur staat mij niet aan”.

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts noemde het plaatsen van dergelijke racistische uitlatingen “schandalig” en “onaanvaardbaar”. Bert V.L. werd in afwachting van zijn proces door de korpsleiding geschorst en moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden voor aanzetten tot racisme.

Intimidatie

Volgens de verdediging heeft de korpsleiding enkele collega’s die hun steun aan V.L. wilden tonen, geïntimideerd om niet naar de zitting te komen maar dat had weinig effect gehad: zo’n vijftigtal agenten dook aan de zitting op, de zaal was zelfs te klein om hen allemaal van zitplaats te voorzien. “Dat deed hem veel deugd”, zei zijn advocaat Frédéric Thiebaut. “En dat terwijl er vanuit de korpsleiding intimidatiepogingen waren om deze zaak niet bij te wonen.”

Geen intimidatie

Burgemeester Bart Somers zegt dat er intern absoluut geen intimidatie is gebeurd, maar dat wel opgeroepen werd tot terughoudendheid. “De rechter moet hier uitspraak over doen, er moet vertrouwen zijn in de rechtsstaat. Maar agenten moeten zich bewust zijn van hun positie binnen de maatschappij”, reageert Somers. “Iedereen is vrij om de zitting bij de wonen, dit zal geen gevolgen hebben voor hun carrière.”

Korpschef Yves Bogaerts laat verstaan dat hij niemand verboden heeft om zitting bij te wonen en ontkent ook dat hij iemand zou geïntimideerd zou hebben.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees