Beauty

"Ze vertellen mijn verhaal": deze vrouwen tonen waarom je je nooit moet schamen voor littekens

"Ze vertellen mijn verhaal": deze vrouwen tonen waarom je je nooit moet schamen voor littekens

Foto: Instagram

De Engelse fotografe Sophie Mayanne werkt al een tijdje aan 'Behind The Scars', een project waarbij ze vrouwen voor haar lens haalt die erge littekens hebben. Ondertussen vond ze tientallen vrouwen en mannen die bereid waren om zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Het resultaat is een indrukwekkende portrettenreeks.

Ons lichaam is vaak bezaaid met kleine littekentjes, maar sommige mensen gaan door het leven met op hun huid imponerende exemplaren waar vaak minder leuke verhalen aan verbonden zijn. Het zijn zulke vrouwen en mannen die Sophie Mayanne fotografeert voor haar portrettenreeks 'Behind The Scars'. Vaak gaat het om confronterende beelden en al even confronterende getuigenissen. Sommigen onder hen hebben jarenlang hun littekens verborgen en durven er nu voor het eerst mee naar buiten te komen.

En dat is ook wat Mayanne met haar project wil bereiken. "Ik wil hen zo hun littekens helpen aanvaarden en zelfs graag doen zien, zodat ze ook anderen hetzelfde zelfvertrouwen kunnen geven", zegt de fotografe in een interview met The Independent. "Ik ben altijd al geboeid geweest door andere ideëen over wat schoonheid is en wat anderen als gebreken beschouwen."

Dit zijn enkele van de moedige vrouwen:

Abi kreeg op haar 27ste af te rekenen met een zeldzame vorm van botkanker. Ze onderging uiteindelijk 68 chemosessies om de tumor uit haar arm weg te krijgen. Vandaag kan ze haar arm niet langer gebruiken, maar ze is wel trots dat ze nog leeft. "Die littekens staan symbool voor mijn kracht en die gigantische hindernis die ik heb overwonnen."

Chloe deed sinds haar dertiende aan zelfverminking, iets waar haar armen vandaag nog altijd de sporen van dragen. Ze snijdt zichzelf nu niet meer en voelt zich stukken beter in haar vel. "Mijn littekens vertellen mijn verhaal en ik zal nooit iemands mening of gedachten daar iets aan laten veranderen."

Agnes was amper zeven jaar oud toen ze het slachtoffer werd van een gasexplosie. We zijn nu 21 jaar later en ze heeft al 27 operaties achter de rug om onder meer haar gezicht te reconstrueren. "Ik heb me altijd comfortabel gevoeld met mijn littekens, voor mij zijn ze mooi en ze vertellen verschillende verhalen. Ze zijn bijzonder."

Een woningbrand kostte Isabella zo'n drie jaar geleden bijna het leven. Ze raakte zwaar verbrand en werd maandelang behandeld in een brandwondencentrum. Langzaam vocht ze terug en nu staat ze er weer helemaal. "Mijn littekens en littekenweefsel blijven nog elke dag veranderen, maar ik heb me nooit mooier gevoeld."

Ela lijdt aan een erge vorm van scoliose, een verkromming van de rug. Op dertienjarige leeftijd moest ze voor het eerst onder het mes voor een rugoperatie. Zes jaar geleden lag ze voor het laatst op de operatietafel. "Na zes jaar voel ik me nog altijd niet zoals mezelf, maar ik moet mezelf eraan herinneren dat ik nu anders in een rolstoel zou zitten."

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees