Fit & Gezond

Is je voornemen om gezonder te eten en af te vallen nu al mislukt? Sandra Bekkari legt uit hoe het wel lukt

Is je voornemen om gezonder te eten en af te vallen nu al mislukt? Sandra Bekkari legt uit hoe het wel lukt

Hoe menens het ook was op 1 januari, de kans is reëel dat er ondertussen een frituur of een chocoladetaart tussen jou en dat goede voornemen kwam. Het goede nieuws: zondigen mag en gezonder leven is een kwestie van vallen én opstaan. Die boodschap brengt Sandra Bekkari ook in haar nieuwe boek, ‘Nooit meer Diëten 4’.

Iedereen meent het zo goed met dat ‘gezonder eten’ begin januari. Hebben we dan zo weinig karakter?

“We leggen de lat vooral te hoog: het is alles of niets. Ik vind het grappig dat mensen zeggen “op 2 januari begin ik eraan!”, alsof er vanaf dan niets meer mag. Dan weet je gewoon al dat het niet zal lukken. Je eetgedrag, dat heb je al vanaf je kindertijd, je bent ermee opgegroeid. Natuurlijk kan je dat niet zomaar even helemaal anders gaan doen. Het is bewezen dat het beter werkt om dingen geleidelijk aan te veranderen, stap voor stap en met vallen en opstaan.”

Want we eten één stuk chocolade en vinden dat het dan toch om zeep is?

“Precies. We moeten leren zondigen. Heb je zin in iets dat niet gezond is, eet het en geniet ervan, voel je niet schuldig. Als je collega trakteert met fruittaart en chocoladetaart en je wil de chocolade, neem die dan. Want als je rationeel voor de fruittaart gaat kiezen, eet je uiteindelijk toch twee stukken. Als je het jezelf ontzegt, ga je er zo mee bezig zijn dat het toch fout loopt.”

Wat moeten we ons dan wél voornemen om het vol te houden?

“Ik hou niet zo van het woord volhouden, het is alsof het een opgave is. Terwijl het eigenlijk een kwestie is van langzaam je gewoontes te veranderen. Stel jezelf haalbare doelen: bij je middag- en avondeten wat meer groenten en minder van de rest eten, bijvoorbeeld. In het begin vraagt dat wat wilskracht, maar na een tijd wordt het een gewoonte en ga je die groenten zelfs missen als je ze niet eet. Het wordt een levenswijze, en dan hoef je niet meer ‘vol te houden’.”

Is je voornemen om gezonder te eten en af te vallen nu al mislukt? Sandra Bekkari legt uit hoe het wel lukt

Maar is de grootste motivatie toch niet vooral dat we graag slanker willen zijn?

“Voor veel mensen wel. Terwijl het getal op de weegschaal eigenlijk zo weinig zegt. Je gewicht fluctueert van dag toch dag, hangt samen met de vochtbalans in je lichaam, met hormonale veranderingen … Terwijl: voor een kilo vet moet je echt al 7.000 kcal extra eten, daar kom je niet zomaar. Maar mensen zien een kilo extra op de weegschaal, raken gedemotiveerd en geven op. Terwijl gezond eten zoveel meer voordelen heeft: je voelt je fitter, je hebt een betere weerstand, … Ga dus niet te vaak op de weegschaal staan, één keer per week is genoeg, en focus op de lange termijn.”

Welke voornemen heb je zelf gemaakt voor het nieuwe jaar?

“Ik wil een betere balans tussen mijn werk en mijn gezin. Ik doe mijn werk heel graag en vorig jaar heb ik prachtige kansen gekregen, maar het was heel veel tegelijk. Zeker de laatste maanden, met de Boekenbeurs, de opnames van het televisieprogramma en de voorbereiding van het nieuwe boek, was het evenwicht weg. Volgend jaar wil ik wat meer samenzijn met mijn gezin.”

Lukt het je zelf nog, in al die drukte, om gezond te blijven eten?

“Na de opnames kan ik natuurlijk alles wat ik klaarmaak, ook opeten (lacht). En als ik recepten uitprobeer voor mijn boek, eet heel mijn gezin mee. Maar verder is het echt een misverstand dat gezond eten veel tijd kost: op tien à vijftien minuten kan je een groente-omelet of een salade maken. Je moet alleen de ingrediënten in huis hebben, dat is een kwestie van planning.”

“Nooit meer diëten deel 4” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,95 euro. Voor meer info: http://www.borgerhoff-lamberigts.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees