Je oude smartphone niet meer bruikbaar? Dat dacht je maar

Je oude smartphone niet meer bruikbaar? Dat dacht je maar

Themabeeld. Komt dit koppel je bekend voor? Dan vertelt dit artikel waarom. Foto: ss

Geen smartphonegebruiker die het probleem niet kent: twee jaar na aankoop werkt je toestel trager, begeeft de batterij het of werkt de camera niet meer. Hoewel er in sommige gevallen ontegensprekelijk geen andere keuze rest dan een nieuw exemplaar te kopen, betekent dat niet noodzakelijk dat je oude toestel de vuilnisbak in moet. Alles wat je moet doen is even grasduinen tussen de beschikbare apps.

Je bent eraan gewend om je smartphone te kunnen gebruiken als een multifunctioneel toestel. Muziek luisteren, berichtjes sturen en ondertussen kijken hoeveel likes je nieuwste foto op Instagram kreeg is met een volledig functionerend toestel geen enkel probleem. Wanneer dat echter allemaal niet meer lukt, zijn we nogal snel geneigd het hele toestel ervoor op te geven, ook al werken bepaalde functies nog wel.

Is je batterij in een mum van tijd leeg? Dan wordt het natuurlijk moeilijk om je oude smartphone nog als draagbaar te beschouwen. Wat je echter nog wel kan doen, is het ding in het stopcontact laten zitten en gebruiken als babyfoon bijvoorbeeld. Ook de wekkerfunctie kan je perfect blijven gebruiken wanneer je je telefoon in het stopcontact laat zitten.

Wanneer je batterij het wel nog enige tijd uithoudt, maar je telefoon geen verbinding meer maakt met het internet of het mobiele netwerk, zijn de mogelijkheden iets uitgebreider. Dat je hem nog kan gebruiken als camera of als mp3-speler ligt natuurlijk voor de hand. Met de juiste app wordt je smartphone echter ook in een handomdraai een waterpas, kompas of dictafoon

Je kan het ding natuurlijk ook gewoon gebruiken als afstandsbediening voor je televisie of zelfs voor je computer als je dat wil.

Een hoger doel?

Wie even door de app stores, of het nu die van Apple of die van Google is, bladert, vindt vast nog tientallen andere nuttige apps om je oude smartphone niet helemaal nutteloos te maken. Een app waar je niet zo snel op zal stoten is BOINC, een app ontwikkeld door de universiteit van Berkeley die rekenkracht leent van je smartphone.

Het komt erop neer dat je smartphone een kleine uitbreiding wordt van hun eigen computersystemen zodat die nog complexere berekeningen aankunnen. De gegevensoverdracht van de app gebeurt enkel via WiFi, wanneer je batterij volledig opgeladen is en je smartphone aangesloten op netstroom. Je moet zelf dus helemaal niets doen, maar ondertussen steunt je oude smartphone wel mogelijk baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees