REACTIES NA OTEGEM - De sponsors van Mathieu, de rugzak van Wout en het vetpercentage van Toon

REACTIES NA OTEGEM - De sponsors van Mathieu, de rugzak van Wout en het vetpercentage van Toon

Foto: BELGA

Naar goede traditie werd op de maandag na de nationale kampioenschappen een internationale veldrit georganiseerd. De weersomstandigheden zorgden voor een loodzware wedstrijd maar veranderden het wedstrijdscenario niet. Mathieu van der Poel won voor Wout van Aert en Toon Aerts.

LEES HIER het wedstrijdverslag van de cross in Otegem

Business as usual daags na de nationale kampioenschappen. Mathieu van der Poel won met overmacht na een vroege staatsgreep. “Ik wilde nochtans afwachtend starten maar Toon Aerts legde er meteen duchtig de pees op”, aldus de kersverse kampioen van Nederland. “Ik reageerde en trok één ronde echt door waarmee ik meteen een mooie kloof kon slaan. De omstandigheden? Ik zei voor de wedstrijd al dat ik hier graag kom. En met zulk weer wordt het héél lastig: de eerste helft van het rondje wordt dan zo glad dat het lijkt alsof je op ijs aan het rijden bent. Ik vond het lastig maar leuk, als in een speeltuin. Of dit in de kleren hangt? De modder wel, de wedstrijden iets minder. Het NK in Surhuisterveen was ook al een moddercross maar ik ben twee dagen op rij niet al te diep moeten gaan. Ik ben ook heel goed uit mijn stage gekomen, mijn vorm is goed. Ik moet nu alleen maar onderhouden en zorgen dat ik niet ziek word voor het wereldkampioenschap. Dat de Belgen me stress proberen aan te smeren, stoort me niet. Dat proberen ze elk jaar. Maar mocht ik na zo’n seizoen niet de wereldtitel halen, dan zou dat wel jammer zijn. Maar gebeurt het niet, dan is het ook maar zo. De druk om te willen winnen leg ik mijzelf altijd op.”

Van der Poel werd in de slotfase nog even verontrust door een heftige windstoot die enkele meters afsluiting op het parcours gooide. “Er stond gelukkig al genoeg volk om mij te waarschuwen maar ik werd verrast door nog enkele reclameborden die verder op de baan lagen dan de nadarafsluiting. Maar ook dat probleem hebben we oordeelkundig opgevangen.”

Eén probleem kon zelf een ijverige Van der Poel niet oplossen: bij het overschrijden van de finish slaagde hij er niet meer in zijn sponsors zichtbaar te maken. “Is dat zo?”, grapte Van der Poel. “Dan ga ik nog snel even zeggen dat Corendon en Circus mijn sponsoren zijn.”

Natte rugzak!

Ook Van Aert moest erkennen dat de aanhoudende regen de wedstrijd loodzwaar hadden gemaakt. “En dan merk je achteraf dat je rugzak niet waterbestendig is”, vertelde de Belgische kampioen. “Ach, het was afzien van in het begin. Het was al een paar jaar geleden dat ik hier nog eens een fatsoenlijke uitslag had gereden en dat is me deze keer toch gelukt. De benen voelden ook beter aan dan de andere jaren. Anderzijds: ik heb vannacht weinig geslapen. Mathieu volgen was dan ook helemaal geen optie maar het was toch de bedoeling om zo snel mogelijk aan te komen. Ik doe het wel graag, zo’n zware moddercrossen. Maar tegelijk is het ook afzien.”

REACTIES NA OTEGEM - De sponsors van Mathieu, de rugzak van Wout en het vetpercentage van Toon
Wout van Aert tijdens de opwarming in zijn Belgische driekleur! Foto: BELGA

Van Aert praatte wel met hese stem. “Ik had voor de start al een beetje last van mijn keel. Het is nu zaak mezelf goed te verzorgen.”

Magere Toon

Het was Toon Aerts die in Otegem de debatten opende. “Maar dan merk je toch dat er twee beter waren”, knikte de kopman van Telenet-Fidea. “Tegen Mathieu viel weinig te beginnen. Ik was wel graag langer bij Wout gebleven maar door een foutje moest ik op de knieën en kon Wout van mij wegrijden. Daarna was het zaak om mijn eigen tempo te zoeken.”

Aerts viel in Koksijde net naast het BK-podium. “Ik had nochtans goede benen maar het zand van Koksijde ligt me niet echt. Dan fiets ik liever door de modder. Met de benen van Koksijde en het parcours van Otegem had ik het Wout misschien wel lastig kunnen maken. Maar hem kloppen, dat blijft toch een ander verhaal.”

REACTIES NA OTEGEM - De sponsors van Mathieu, de rugzak van Wout en het vetpercentage van Toon
Toon Aerts: derde in Otegem. Foto: BELGA

De Kempenaar voorspelde voor zichzelf een goede nachtrust. “Ik ga toch enkele uurtjes nodig hebben om hiervan te bekomen”, klonk het. “Ik kan tegenwoordig minder goed tegen de koude dan vroeger. Misschien moet ik wat meer eten om mijn vetpercentage wat op te krikken (grijnst).”

Corrigeer