Bewoners vrezen opnieuw voor wildplassende buschauffeurs. “Het gemeentebestuur lapt gemaakte afspraken aan zijn laars”

Schepen Arlette Caes stelt dat de verhuizing slechts een tijdelijke maatregel was. Foto: if

Herent -

De bewoners van de Bijlokstraat in Herent krijgen opnieuw de gecontesteerde eindhalte van bus 4 voor de deur. Deze halte was hen een doorn in het oog, onder meer door wildplassende chauffeurs. Een buurtbewoner dagvaarde de gemeente, en behaalde zijn slag: de eindhalte verhuisde eind mei. Maar die beslissing is nu teniet gedaan.

LEES OOK: Buschauffeurs blijven maar wildplassen, vrederechter moet knoop doorhakken

SP.A Herent verklaart dat de verhuizing van de halte een tijdelijke maatregel was. “Tot er een oplossing gevonden werd waar zowel De Lijn als de buurtbewoners zich in konden vinden”, meldt de partij. Volgens buurtbewoner Werner De Vent zijn ze daar niet in geslaagd. “Ik kreeg een aangetekend schrijven in de bus, met de boodschap dat het bestuur geen andere oplossing vond voor het probleem. Resultaat: ze zetten de bushalte opnieuw voor onze deur. Zonder inspraak van de bewoners.”

“Ik heb de gemeente eind vorige herfst gedagvaard”, zegt De Venter. “We hebben toen verschillende afspraken gemaakt, maar die lappen ze allemaal aan hun laars. Op 17 januari zou ik de conclusies moeten krijgen van de advocaten van de gemeente en de Lijn, maar ik heb nog niets ontvangen. Ik ben benieuwd.”

Mobiel toilet onaangeroerd

De Venter gelooft niet dat het probleem van het wildplassen zal minderen. “Er staat een mobiel toilet aan de bushalte, maar die blijft onaangeroerd.”

De gemeente overweegt intussen de bouw van een vast toilet, maar er is nog niets concreet. “We zoeken volop naar een mogelijkheid om de buschauffeurs aanvaardbare toiletten te bezorgen, zodat het probleem van wildplassen definitief opgelost raakt”, zegt schepen van Openbare Werken Arlette Caes (SP.A).

Volgens De Venter is dat een loze belofte. “De gemeente heeft ons al zoveel beloofd, maar ze maken niets waar. Zo gingen ze oorspronkelijk een verharding aanleggen aan de nieuwe bushalte bij de Watergroep. Daar is nooit werk van gemaakt. Nu is het een grote modderpoel met een beschadigd voetpad. Daar waar de oude halte stond ligt het trouwens ook nog steeds braak.”

Reizigers tevreden

De bewoners zijn ontevreden, maar volgens het bestuur en De Lijn is deze maatregel een zegen voor de reizigers “Wij zijn niet de enigen die beslissen waar onze haltes liggen, dat is in samenspraak met de gemeente,” zegt woordvoerder van De Lijn Joachim Nijs, “maar ik ben blij dat onze halte weer op de oude locatie staat. Nu ligt de bushalte 400 meter dichter bij onze nabije aansluitingen. Wat het wildplassen betreft hebben we de chauffeurs in kwestie op het matje geroepen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees