Senioren niet meer welkom: “Als honden uit onze serviceflat geschopt omdat we te veel kritiek hadden”

Senioren niet meer welkom: “Als honden uit onze serviceflat geschopt omdat we te veel kritiek hadden”

Paul Lievens en zijn bedlegerige vrouw Josiane moeten binnen de maand hun flat verlaten. “Nochtans hebben we altijd correct de huur betaald.” Foto: *

Bavegem / Sint-Lievens-Houtem -

Een man en zijn gehandicapte echtgenote moeten binnen de maand hun serviceflat in Residentie Ter Meulen in Bavegem verlaten. “Gewoon omdat we kritiek hadden op de algemene gang van zaken hier”, zeggen ze. De flateigenaar reageert: “Kritiek kan best maar gal spuwen op sociale media kunnen we niet tolereren.”

“Dit is een noodkreet”, zegt Paul Lievens (64) die samen met zijn gehandicapte vrouw Josiane (61) een serviceflat betrekt in de Bavegemse Meulestraat. “We kregen een aangetekende brief van de eigenaar dat we binnen de maand weg moeten uit ons appartement. Nochtans hebben we altijd correct de huur betaald en zijn we alle verplichtingen nagekomen maar omdat we kritiek hebben gegeven op het beleid, vielen we in ongenade en worden we als honden uit onze flat geschopt. Wij weten niet waarheen. Mijn vrouw is bedlegerig en huilt nu de hele dag. Ikzelf ben haar mantelzorger maar ken geen rust meer. Ik doe 's nachts geen oog meer dicht.”

Verzuurde sfeer

“Zeven jaar geleden waren we hier de eerste bewoners van dit serviceflatcomplex”, vertelt Paul Lievens. “Mijn vrouw is pijnpatiënte en rolstoelgebruiker en deze flats zijn technisch goed aangepast aan deze situatie. In de beginjaren waren we hier best tevreden en ik maakte zelfs reclame voor het project, waardoor alle flats ook snel verhuurd raakten.”

“Zoals de eigenaars via hun website beloofden — en nog altijd beloven — zouden hier ook geregeld activiteiten georganiseerd worden. Dat gebeurde de eerste jaren en zelf werkte ik daar actief aan mee. De jongste jaren gebeurt hier echter niets meer. Ik gaf daar kritiek op wees de eigenaar ook op andere problemen zoals de verwaarloosde tuin en zijn verplichting om per kwartaal een bewonersvergadering te organiseren, wat de jongste twee jaar niet meer gebeurde. Die opmerkingen leidden tot discussie en een verzuurde sfeer. Mijn vrouw werd tijdens de verzorging al vernederd en nu worden we brutaal uit onze woning gezet. We zijn ten einde raad.”

Slechte naam

Beheerder Pascal Van Waeyenberghe van het servicecomplex Ter Meulen bevestigt dat het koppel de deur uit moet. “Een meningsverschil of een ruzie kan je tolereren maar dat ze hun gal uitspuwen op sociale media en ons op die manier een slechte naam bezorgen, is de spreekwoordelijke druppel. Ik heb geprobeerd om de meeste problemen op te lossen maar activiteiten organiseren doen we inderdaad niet meer. De meeste bewoners van het complex zijn tachtigplussers en hebben daar geen boodschap aan. Bovendien hebben we daar de financiële middelen niet voor. Onze prijzen zijn laag en we kunnen die wettelijk niet verhogen. Momenteel draaien we zelfs met verlies. We stellen het complex zelfs te koop.”

“Bewonersvergaderingen worden wel georganiseerd maar de klagers wonen die niet bij. Het koppel wil hier duidelijk weg en ik heb voor hen een flat gevonden in Zottegem. Ook in Herzele zijn er geschikte flats voor hen.”

“Hoe dan ook blijf ik openstaan voor een gesprek of compromis”, aldus Van Waeyenberghe.

Paul Lievens zegt dat het Zottegemse alternatief onbetaalbaar is voor hem. “Ik vrees dat enkel de vrederechter nog voor een oplossing kan zorgen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees