Hier zijn er 's ochtends en in het weekend te weinig taxi’s

Hier zijn er 's ochtends en in het weekend te weinig taxi’s

Vooral op de piekmomenten, zoals zaterdag- en zondagochtend op het einde van de uitgaansnacht, zou er een tekort zijn aan taxi’s. Foto: hsb

Leuven -

De Leuvense horeca klaagt over het gebrek aan taxi’s op piekmomenten, zoals op vrijdag en zaterdagochtend. Later deze week zitten de taxi- en horecasector samen met stad Leuven tijdens het taxi-overleg, op zoek naar een oplossing.

“We horen klachten van cafés omdat hun klanten na een nachtje uit vaak gewoon geen taxi vast krijgen”, zegt Danny Justens, voorzitter van Horeca Leuven. “Vooral in het weekend is dat een groot probleem. Maar ook van de hotels horen we klachten. Zij krijgen vaak geen taxi te pakken om klanten ‘s ochtends naar de luchthaven of bijvoorbeeld het researchpark te brengen.”

Het probleem wordt bevestigd door horeca-uitbater Rikky Evers. Hij hoort in zijn café Libertad in de Muntstraat vaak klanten klagen. “Een taxi vast krijgen op zaterdagochtend is vaak gewoon niet mogelijk. Het is niet dat de mensen daardoor niet meer op café komen. Maar je hoort de klachten wel aan de toog. Ook ik ben al te voet naar huis gemoeten omdat er geen taxi te vinden was”, zegt Evers. Volgens Justens en Evers zijn er wel voldoende taxi’s in Leuven, maar is er een probleem op de piekmomenten.

De Leuvense horecavertegenwoordigers werden uitgenodigd op het taxi-overleg, een vergadering die op regelmatige basis plaatsvindt tussen het stadsbestuur en de taxisector.

Zondagochtend naar de bakker

Bij de taxibedrijven is het een gekend probleem. “We weten dat het op de piekmomenten soms héél druk kan zijn en dat er dan meer taxi's zouden mogen zijn”, zegt Johan Machtelinckx van Taxi Axi. “Het gaat om piekmomenten. Dat is net als op zondagochtend naar de bakker gaan. Dan moet je ook veel langer wachten dan op andere dagen. Maar we spelen daar wel op in. Zo start onze dagploeg niet aan het station, maar aan het Smoldersplein zodat de klanten van de Oude Markt snel in een taxi kunnen. Iemand die om 6 uur ‘s ochtends van de Oude Markt komt, is vaak zwaar uitgegaan. Dat zijn niet altijd de leukste klanten. Maar toch staan we daar, omdat we weten dat het nodig is.”

De taxibedrijven zijn zeker bereid om samen te zitten met de horeca. Het probleem oplossen is volgens hen echter niet eenvoudig. “Op die piekmomenten zijn al onze chauffeurs constant aan het rijden. We kunnen wel extra wagens kopen, maar dat moet ook nog rendabel zijn. Die extra wagen zal wel rijden op dat ene piekmoment, maar wat doen we er alle andere uren van de dag mee? Hetzelfde geldt trouwens voor hoogdagen zoals Nieuwjaarsnacht of Werchter. Op zo’n dagen zouden we veel meer wagens kunnen inzetten dan normaal.”

Kleine ingrepen

Zowel de horecaverantwoordelijken als de taxibedrijven hebben wel ideeën over hoe het beter kan. Zo zouden de taxibedrijven graag standplaatsen krijgen in de Naamsestraat ter hoogte van de net gesloten Blauwe Kater, wat een snellere verbinding zou geven tussen de Oude Markt en Heverlee. Bij de horeca wordt er dan weer gedacht aan duidelijkere ‘taxistations’ zoals in Gent, of meer taxidelen zoals in Brussel.

“We snappen het rendabiliteitsprobleem absoluut, maar met kleine ingrepen kan het probleem misschien al opgelost worden”, klinkt het bij de horeca.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees