Deze vader en zoon hebben geen hoge golven nodig om te surfen

Steve is overtuigd, de Zwalmbeek is een toplocatie voor riviersurfen. Foto: dvp

Zwalm -

Surfen in de Zwalmbeek, het lijkt onmogelijk maar vader en zoon Steve en Dylan Lejeune uit Sint-Blasius-Boekel bewezen zaterdag dat het kan.

Steve (36) en Dylan (11) deden hun inspiratie op in Duitsland, waar op de Eisbach in München al jarenlang aan riviersurfen wordt gedaan. Bovendien waren ze als fervente golfsurfers niet aan hun proefstuk toe. “We hadden erover gelezen in Riverbreak, een surf-magazine dat volledig gewijd is aan riviersurfen”, legt Steve uit.

Uitgetest in München

“We raakten er door gebiologeerd en trokken samen naar de Eisbach in München. Daar leerden enkele ervaren riviersurfers ons de kneepjes van het vak en sindsdien zijn we er helemaal aan verknocht. Het enige jammere was dat München natuurlijk niet bij de deur is, net zoals andere populaire spots voor riviersurfen in Canada, Zwitserland of Oostenrijk.”

“Toen ik enkele weken gelezen las over freestyle kajakken in de Zwalmbeek zag ik echter onze kans schoon. Zaterdag trokken we naar de Zwalmbeek ter hoogte van Restaurant Ter Biestmolen en we waagden het erop. Het bleek een fantastische locatie. Als er niet genoeg stroom was of de golf te laag, gebruikten we een touw om recht te blijven.”

Ook Dylan raakte overtuigd. “Het was heel erg leuk”, lacht hij zijn tanden bloot. “Ik had zeker geen schrik, want het is eigenlijk zeer veilig. En de vele toeschouwers maakten het extra leuk natuurlijk. Ongelooflijk hoeveel mensen bleven staan om te kijken en foto’s te nemen. Dit smaakt naar meer.

Toeristische trekpleister?

Steve hoopt stiekem om van de Zwalmbeek een nieuwe hotspot voor riviersurfen te maken. “Volgens mij kan het echt een toeristische trekpleister worden. We zouden om de golven hoger te krijgen wel een houten plank moeten installeren die na gebruik gewoon verwijderd kan worden. Riviersurfen is eigenlijk een heel goedkope sport die bovendien zeer milieuvriendelijk is. Hopelijk krijgen we medewerking van het lokaal bestuur.” Schepen Eric De Vriendt (CD&V Plus) schiet het voorstel alvast niet af. “Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk mensen van Zwalm te laten genieten, dus op zich staan wij open voor een gesprek. Natuurlijk zijn er wat de Zwalmbeek betreft verschillende betrokken partijen zoals de beheerder De Vlaamse Milieumaatschappij en ook heel wat vissers. Overleg zal moeten uitwijzen of zoiets realistisch is.”

Bij De Vlaamse Waterweg hebben ze nog niet gehoord van riviersurfen. “Het is een sport die we niet kennen en niemand heeft ons ooit de toestemming gevraagd, maar zolang er goede afspraken worden gemaakt en het geen gevaar oplevert voor pakweg boten zou het in principe kunnen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees