Directeur zorginstelling vergevingsgezind na diefstal: “Ook bij ernstige feiten moeten we deze jongeren hier verder begeleiden”

Directeur zorginstelling vergevingsgezind na diefstal: “Ook bij ernstige feiten moeten we deze jongeren hier verder begeleiden”

De feiten speelden zich af in De Loods in Loker. Foto: ptb

Heuvelland -

Jongeren van jeugdzorginstelling De Loods riskeren een gerechtelijke straf omdat ze geld ontvreemden van residenten en van De Loods zelf. Verschillende betrokkenen worden er nog altijd begeleid.

Vier jongeren van 19, 20, 21 en 22 jaar moesten zich maandag in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor diefstal en voor het openbreken van een kluis in jeugdzorginstelling vzw De Loods en Trainingscentrum Kamerwonen (TCK) in Loker. De feiten speelden zich af op 14 januari 2017.

Het gaat om jongeren die vroeger begeleid werden of nog altijd begeleid worden in De Loods, samen met minderjarige residenten. De beschuldigden sloegen een ruit in om de kluis te stelen en die op een andere locatie te kunnen openen. De inhoud van de kluis bestond onder meer uit een iPad Air, 800 euro zakgeld van de residenten en werkingsmiddelen van De Loods, goed voor een totale waarde van zo’n 3.500 euro. De betrokken jongeren verdeelden de buit onder elkaar.

Toekomst niet hypothekeren

Het openbaar ministerie vorderde een straf, gekoppeld aan voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat de jongeren hun drugsprobleem moeten aanpakken. De advocaten van de beschuldigden vroegen de opschorting of een werkstraf. Het meest voorkomende argument: de prille toekomst van de jongeren, van wie sommigen een serieuze rugzak meedragen, niet hypothekeren.

Ook Hans Goudeseune, directeur van De Loods, is die mening toegedaan. “Wij waren nooit vragende partij voor een straf, maar we stelden ons wel burgerlijke partij omdat de schade moet worden vergoed. Ook als er intern feiten gebeuren, moeten daders de slachtoffers vergoeden en zich verontschuldigen.”

Objectief onderzoek

“Deze diefstal was een ernstig feit, waarvoor we de politie contacteerden. We vermoedden wel wie de daders konden zijn, maar de politie kan een beter en objectiever onderzoek voeren. Begeleiden én onderzoeken valt moeilijk te combineren in zo’n zaak.”

Verschillende betrokkenen wonen in De Loods of worden er nog altijd begeleid. “We zijn daarin professioneel”, zegt Goudeseune nog. “Ook bij ernstige feiten moeten we hen verder begeleiden. We zetten begeleiding pas stop als die zinloos wordt, niet vanwege misdaden of misdrijven.”

1 euro

De loods vorderde provisioneel 1 euro schadevergoeding. Het openbaar ministerie vindt een werkstraf of een opschorting van straf alvast geen goed idee.

Het vonnis valt op 19 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees