Code geel: veel regen, hevige rukwinden en zelfs “bomcycloon” op komst

Code geel: veel regen, hevige rukwinden en zelfs “bomcycloon” op komst

Foto: Twitter Noodweer Benelux

Het KMI waarschuwt voor hevige buien en rukwinden; tot woensdagochtend geldt code geel. Volgens David Dehenauw, hoofdmeteoroloog bij het KMI, mogen we ons donderdag opmaken voor een zogenaamde “bomcycloon” boven de Noordzee. Daar kunnen de rukwinden oplopen tot 160 km/u.

Dinsdag wordt het wisselvallig en het blijft winderig. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met regenbuien in Vlaanderen en in de Ardennen buien van smeltende sneeuw of soms sneeuw. Een onweer is mogelijk. De maxima schommelen tussen 2 graden op de Hoge Venen en 6 of 7 graden in Vlaanderen. De wind is matig tot vrij krachtig, en aan de kust krachtig uit het westen met rukwinden van 60 tot 70 km/u, of iets meer tijdens intense buien.

Dinsdagnacht blijft het wisselvallig met buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw in Vlaanderen en buien van sneeuw in de Ardennen. In de Ardennen kan een sneeuwdek van 10 cm of meer gevormd worden, maar ook elders is een sneeuwbui niet uitgesloten. Een plaatselijk onweer en hevige rukwinden blijven tot de mogelijkheden behoren tijdens felle buien. De minima liggen tussen 0 en -2 graden in de Ardennen en tussen 0 en +4 graden elders. De wind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan de kust, uit westzuidwest tot west.

(lees verder onder de grafiek)

Code geel: veel regen, hevige rukwinden en zelfs “bomcycloon” op komst
Tot woensdagochtend geldt code geel. Foto: KMI

Woensdag blijven we in de onstabiele polaire zeelucht. Het wordt wisselend bewolkt met in de eerste helft van de dag soms intense buien. In de Ardennen zijn dit sneeuwbuien, elders zijn dit buien van (smeltende) sneeuw of regen. Tijdelijk kan ook in Laag- en Midden-België een sneeuwdekje gevormd worden. In de namiddag neemt de kans op buien af. De maxima liggen tussen 0 en 7 graden bij een matige tot vrij krachtige tot aan zee eerst krachtige westenwind.

Donderdag trekt een stormdepressie over de Noordzee en krijgen we bijgevolg onstuimig weer. In de ochtend trekt de regenzone verbonden aan deze depressie snel van west naar oost over het land. De eerste neerslag kan nog een winters karakter hebben in de Ardennen, elders regent het. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droog en verschijnen er vanuit het westen soms brede opklaringen. Op de Noordzee wordt uiterst ruig weer verwacht. Nog volgens Dehenauw worden ten noorden van Nederland (ter hoogte van de Waddenzee) en in de zogenaamde ‘Duitse Bocht’ rukwinden tot 160 km/u verwacht. Voor onze kust worden dan rukwinden tussen 90 en 115 km/u verwacht.

Vrijdag blijft het vrij winderig en licht onstabiel. Het is meestal wisselend bewolkt en soms vallen er sneeuwbuien in de Ardennen en winterse buien elders. Het wordt opnieuw iets minder zacht met maxima tussen 1 en 5 graden.

Tijdens het weekend gaat de wind wat meer liggen. Zaterdag krijgen we mogelijk nog enkele (winterse) buien te verwerken, maar zondag zouden we tijdelijk kunnen profiteren van drukstijgingen boven onze streken. Het wordt dan nagenoeg droog. ‘s Nachts kan het in het weekend op veel plaatsen lichtjes vriezen en overdag halen we in het centrum zo’n 4 of 5 graden.

Maandag zou een nieuwe depressie boven de oceaan ons weer gaan bepalen. De bewolking neemt toe en de kans op neerslag stijgt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...