Welles-nietesspelletje tussen Lotto Soudal en UCI over zaak rond Bjorg Lambrecht: team slaat terug via Twitter

Welles-nietesspelletje tussen Lotto Soudal en UCI over zaak rond Bjorg Lambrecht: team slaat terug via Twitter

Foto: Photo News

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft zich in een officiële mededeling uitgesproken over de zaak rond Bjorg Lambrecht. De neoprof van Lotto Soudal mocht niet starten in de Tour down Under door een administratieve kwestie. Lotto Soudal wees met de vinger naar de UCI, maar de Wielerunie doet nu op haar beurt het omgekeerde.

“Om een eerlijke competitie te garanderen op World Tour-niveau vraagt de UCI aan alle renners die in de competitie uitkomen dat ze zich onderwerpen aan het Biologisch Paspoort programma dat door de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) wordt geleid”, klinkt het in een mededeling. “Daartoe doet de UCI beroep op Article 2.1.005 van de reglementering. Dat stelt dat neoprofs minstens zes weken (42 dagen) voor de start van hun eerste WorldTour-wedstrijd hun whereabouts moeten hebben ingevuld.”

Daar knelt nu het schoentje. Lotto Soudal meent dat Lambrecht te laat zijn login kreeg van de UCI. “Bjorg kreeg pas op 15 december een login met de melding dat hij vanaf 17 december (30 dagen voor de start van Tour Down Under) zijn verblijfgegevens moest doorgeven om te kunnen starten in Tour Down Under. Een tegenstrijdigheid met de reglementering”, klonk het maandag bij het team in een persmededeling.

Maar de UCI wijst nu op haar beurt Lotto Soudal met de vinger. “De CADF kreeg pas op 11 december de melding van het team om neoprof Bjorg Lambrecht te registreren voor seizoen 2018. Lotto Soudal had dan al de termijn van zes weken overschreden om de Tour down Under te halen. Die deadline was 5 december”, klinkt het fijntjes. “Article 2.1.005 van de UCI-reglementen is al van kracht sinds 2009”, gaat het nog verder in de mededeling, “en werd sindsdien consistent toegepast en nageleefd door UCI WorldTeams en UCI Professional Continental teams.”

Lotto Soudal reageert

Lotto Soudal heeft via Twitter gereageerd op de bewering van de Internationale Wielerunie (UCI) dat het team te laat zou gemeld hebben dat neoprof Bjorg Lambrecht zou koersen in 2018 voor het team.

“Het is een onjuiste bewering die de UCI stelt over Bjorg Lambrecht”, klinkt het op Twitter. “Lotto Soudal heeft zijn volledige team voor 2018 al opgelijst en bevestigd per mail op 2 november aan de CADF en niet op 11 december zoals de UCI meldt in haar mededeling.”

Lotto Soudal staaft dit met twee documenten: de mail en lijst die het team verstuurde op 2 november. Ongetwijfeld is daarmee het laatste woord nog niet gevallen, maar hoe dan ook is het te laat voor Lambrecht die dinsdagochtend niet kon starten in de Tour Down Under waar hij al aanwezig was.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.