Froome heeft nieuwe tactiek gevonden in verdediging positieve plas, maar krijgt felle kritiek van Tour-concurrent

Froome heeft nieuwe tactiek gevonden in verdediging positieve plas, maar krijgt felle kritiek van Tour-concurrent

Foto: BELGA

Chris Froome en Team Sky bereiden momenteel hun verdediging voor in de zaak rond de positieve dopingplas van de Britse Tour- en Vuelta-winnaar. Volgens L’Equipe heeft de Brit daarbij een nieuw argument gevonden. In dezelfde krant haalt Romain Bardet echter uit naar Froome en co.

Bij Froome werd tijdens de Ronde van Spanje een te grote hoeveelheid Salbutamol teruggevonden, iets wat hij nooit via een gewoon puffertje zou kunnen innemen. Toch proberen Froome en Team Sky aan te tonen dat de afwijkende test verklaard kan worden. Een strategie die ook Diego Ulissi in 2014 toepaste. De Italiaan onderging destijds testen om te kijken hoe zijn lichaam reageert op verschillende dosissen van het product tegen astma.

Uiteindelijk gaf de Italiaan toe dat hij nalatig was geweest. “Froome probeert het op een andere manier”, stelde Rocco Taminelli, de advocaat van Ulissi, eind december. “Men zegt dat hij de toelaatbare hoeveelheid nam maar dat zijn lichaam de Salbutamol niet uitstootte. Het risico van die aanpak is groter. Als hij faalt dit te bewijzen, kan hij twee jaar krijgen en bovendien zijn Vuelta-zege of bronzen WK-medaille verliezen. Hij kan zijn verhaal gewoon niet meer veranderen. Ze zeggen niet dat hij teveel gepakt heeft. Als dat toch het geval blijkt te zijn, moet de antidopingcommissie van de UCI mogelijk concluderen dat hij valsspeelde.”

Nierfalen

L’Equipe komt dinsdag met een diepgaander verhaal over deze strategie van Froome. Volgens de Franse sportkrant bekijkt hij samen met Team Sky en zijn advocaten de mogelijkheid om aan te tonen dat zijn om nierfalen. Het argument zou zijn dat de nieren van Froome enkel en alleen bij de dopingtest een te grote hoeveelheid Salbutamol uitstootten en dus niet tijdens de bewuste Vuelta-rit. En hoe hij dus met een nierprobleem die Ronde van Spanje kon winnen.

Froome heeft nieuwe tactiek gevonden in verdediging positieve plas, maar krijgt felle kritiek van Tour-concurrent
Foto: AFP

Bardet haalt uit

Of de strategie van Froome nu wat uithaalt of niet, dat zal Romain Bardet worst wezen. De Fransman die vorig jaar derde werd in de Tour heeft echter wel een probleem met het feit dat zijn Britse concurrent doet alsof er niets aan de hand is.

“Ik kan gewoon niet vatten hoe Froome zo kan blijven fietsen”, vertelt Bardet aan L’Equipe. “Omdat zijn team niets doet, kan een renner wel even een stap achteruit zetten tot er een beslissing is genomen door de autoriteiten. Ik vind het moeilijk om te geloven dat een renner met zulke hoge waarden van Salbutamol in zijn bloed vrijgesproken kan worden. Waarom zet je er dan een limiet op? Hopelijk komt er binnen de zes maanden een uitspraak want dit zou anders een grap zijn.”

Volgens de NOS is er echter nog geen licht aan het einde van de tunnel. “Er is niet eens, zo blijkt uit navraag, een deadline gesteld aan de informatie die Team Sky moet overhandigen aan de UCI en wereldantidopingagentschap WADA”, klinkt het op de Nederlandse website.

Corrigeer