Gedaan met klagen, zwembad Abdijkaai al vanaf juni open

Gedaan met klagen, zwembad Abdijkaai al vanaf juni open

De schepenen An Vandersteene en Arne Vandendriessche gaan in zee met S&R voor het open zwembad. Foto: vkk

Kortrijk -

Het Kortrijkse openluchtzwembad Abdijkaai opent vanaf 1 juni 2018, een maand eerder dan in 2017. Kortrijk draagt de exploitatie een jaar vroeger dan gepland over aan S&R. Dat bedrijf bouwt ook het nieuwe zwembad in Zwevegem en op Kortrijk Weide.

“We waren vorig jaar zelf gefrustreerd toen we het zwembad niet konden openen”, zeggen de Kortrijkse schepenen An Vandersteene (N-VA) en Arne Vandendriessche (Open VLD).

Maar in een oogwenk alles klaar krijgen is niet evident. Bovendien was er ook de vruchteloze zoektocht naar voldoende redders. En het stedelijk zwembad langs de Abdijkaai maakt 350.000 euro exploitatieverlies op jaarbasis. Hoe krijg je dan een privéfirma zover dat ze het open zwembad wil uitbaten?

Arne Vandendriessche: “Wij maakten een deal met S&R. Zij doen het beheer en krijgen daarvoor de centen die we voorheen moesten ophoesten. In principe zou daar geen grote meerprijs uit moeten voortvloeien. Zij hebben een goede knowhow en kunnen bijvoorbeeld ook redders die elders werken in een niet-open zwembad laten verhuizen. Vanuit het nieuwe zwembad van Zwevegem bijvoorbeeld. Zij zien op dat vlak minder problemen. Wij kunnen onze mensen ook geen langdurige contracten aanbieden zoals S&R.”

Misschien al in april?

Alle afspraken die dit jaar gelden wat zwemmen betreft blijven gehandhaafd. Dus de tarieven, de sportkaart en dergelijke. Vandendriessche: “De exploitatie wordt door S&R overgenomen vanaf 1 april. Stel dat het een erg mooie paasvakantie wordt, dan houden wij hen niet tegen om het zwembad Abdijkaai al open te houden. Wij gaan ervan uit dat we zeker op 1 juni kunnen starten, wat een tegemoetkoming is aan de klagers. Wij begrepen hun frustraties, want we waren zelf ongelukkig met een erg zonnige junimaand in 2017 en een gesloten zwembad.”

Vandersteene ontkent formeel dat er sprake zal zijn van gescheiden zwemuren voor mannen en vrouwen in Kortrijkse zwembaden. Vanwaar die geruchten komen, weet ze niet.

Nu al mensen rekruteren

S&R rekruteert nu al mensen voor het zwembad, zowel in de Abdijkaai als op Kortrijk Weide. Tom Hillewaere van S&R: “Wij krijgen een zogenaamde management fee om onze opdracht uit te voeren een jaar eerder dan gepland. Het zwembad in Zwevegem opent eind juni, dus dat geeft ons wat mogelijkheden. Mensen van de stad Kortrijk krijgen eerst de kans om naar S&R over te stappen.”

Voor negen jobs in Kortrijk wordt nog een oplossing gezocht. In de Abdijkaai kwamen vorig jaar 17.200 zwemmers langs, in 2016 ruim 27.600. Het is dus altijd hopen op goed weer om goede cijfers voor te kunnen leggen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio