Ex-drager gele trui overlijdt in Duitsland op 80-jarige leeftijd

Ex-drager gele trui overlijdt in Duitsland op 80-jarige leeftijd

In Duitsland is Karl-Heinz Kunde overleden. De kleine klimmer stond vijf keer aan de start van de Tour. Hij droeg in 1966 vijf dagen lang de gele trui en zou uiteindelijk negende finishen.

Kunde was letterlijk geen grote jongen: 1m59 maar wel een uitstekend klimmer. De inwoner van Keulen was prof van 1962 tot 1973. Hij overleed enkele dagen na zijn tachtigste verjaardag. Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt door de Duitse wielerfederatie.

Kunde eindigde in 1965 ook vijfde op het WK in het Spaanse Lasarte waar Tom Simpson het haalde voor Rudi Altig en Roger Swerts. Eerder dat jaar eindigde Kunde ook al derde in het eindklassement van de Dauphiné, na de Fransen Anquetil en Poulidor.

Ex-renner Marcel Wust, tegenwoordig vice-president van de Duitse wielerfederatie en goed bevriend met Kunde, reageerde op de dood van zijn stadsgenoot. “We reden vaak samen en zelfs op hoge leeftijd kon hij nog behoorlijk goed fietsen en behield hij een soepele pedaaltred. Karl-Heinz was een atleet in de ware zin van het woord.”

Corrigeer