Op 1 september verhuizen 150 leerlingen naar gebouw “met modernste snufjes”

Minister Crevits legt eerste steen van nieuwe afdeling houtbewerking VTI

Aalst -

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft in het Aalsterse Vrij Technisch Instituut (VTI) de eerste steen gelegd van een gloednieuwe afdeling houtbewerking, het sluitstuk van een bouwproject van 8,3 miljoen euro. De zeventienjarige student bouw Alfred Ampofo hielp haar een handje.

Voor de zomer wil het Vrij Technisch Instituut al zijn hebben en houden verhuizen naar een nieuwe afdeling houtbewerking waarvan dinsdag symbolisch de eerste steen werd gelegd. “Dit gebouw zal over de recentste technieken en snufjes beschikken”, vertelt campusdirecteur Els Van Der Hoeven. “Vanaf 1 september worden hier 150 leerlingen gehuisvest. Onze school investeert zo'n drie miljoen euro, de Vlaamse overheid betaalt om en bij de vijf miljoen euro. We schieten goed op, eind februari staat het dak erop en kunnen we aan de afwerking beginnen.”

De energievriendelijke ateliers en instructielokalen beslaan een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter. De totale kostprijs van de afdeling houtbewerking, het sluitstuk van een hele reeks vernieuwingen, bedraagt ruim 2,5 miljoen euro. Eerder werden oude schoolgebouwen afgebroken en verrees al een nieuwe afdeling mechanica.

“Ik kan dit alleen maar toejuichen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). “De nieuwe infrastructuur zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling die ongetwijfeld toekomstige technische talenten over de streep zal halen om te kiezen voor theoretisch of praktisch technische richtingen.”

De minister stak ook een pluim op de hoed van de leerkrachten in opvangklassen voor anderstalige nieuwkomers, kortweg OKAN-klassen, in de school. “Een tijd geleden ontving ik van de leerkrachten van deze school een brief”, vertelt Crevits. “Ze maakten duidelijk dat ze fantastisch werk leveren en dat ze betreuren dat er een negatieve hetze rond OKAN was in de media. Dit is een straf team en ik wil hen hierbij graag een hart onder de riem steken.”

Goede leerling

Aalst is trouwens een buitengewoon goede leerling op het vlak van onthaalklassen. “De scholen werken hier netoverschrijdend samen om de anderstalige nieuwkomers op basis van hun talenten naar de juiste plek in een juiste school te sturen”, zegt Crevits nog.

Jessica (16) uit Kameroen is zo'n OKAN-leerling die een jaar in België is en intussen bijzonder vlot Nederlands spreekt. “Ik wil graag advocaat worden, ik hou van politiek en help graag mensen.”

Alfred Ampofo (17) uit Ghana koos ervoor om na zijn OKAN-periode in het VTI te blijven en daar een bouwopleiding te volgen. “Mijn droom is om huizen te bouwen”, zegt hij. Ampofo hielp de minister een handje bij het leggen van de eerste steen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio