Laurens De Plus test unieke fietsopstelling in Bakala Academy

Profwielrenners kunnen hun vermogen nu nog correcter meten

Leuven -

In de Bakala Academy in Leuven is gisteren een isokinetische fietsopstelling voor profwielrenners voorgesteld. De opstelling zorgt voor nog correctere resultaten, wanneer profwielrenners een vermogenstest doen. Het systeem werd meteen getest door Laurens De Plus.

Inspanningstesten, lichaamsmetingen, simulaties van hoogtestages, loopanalyses of voedingsadvies, in de Bakala Academy worden de sporters van verschillende niveaus letterlijk van kop tot teen onder de loep genomen. Eén van de meest gebruikte testopstellingen bij wielrenners en triatleten is de isokinetische krachttest. Daarmee wordt de trapfrequentie gemeten, of het aantal toeren per minuut dat de renners tijdens de proef verzetten. “Met deze test krijgen we een accuraat beeld van het vermogen van de renner”, zegt Peter Hespel, professor inspanningsfysiologie. “Op bepaalde momenten in de wedstrijd, bijvoorbeeld in een ontsnapping of in de eindspurt naar de finish, moeten renners hoge vermogens kunnen leveren. Bij onze krachttest doen de renners zes maximale inspanningen van telkens vijf seconden. Elke inspanning gebeurt aan een andere trapfrequentie, van 40 tot 140 toeren per minuut.”

Marktconform toestel

Twee jaar geleden bood het Leuvense bedrijf Comate assistentie voor het ontwerp van een marktconform toestel met nieuwe technologie. Met een subsidie van 68.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant tekende Comate voor de engineering en het design van de nieuwe testopstelling. Zowel de mechaniek als de software is gemoderniseerd en geoptimaliseerd. Maar het nieuwe toestel laat renners ook toe om de test af te leggen met hun eigen fiets, wat correctere resultaten oplevert.

De opstelling werd gisteren bij de voorstelling getest door toprenner Laurens De Plus. Hij verblijft momenteel op de eerste verdieping van de Bakala Academy, voor een gesimuleerde hoogtestage op 3.000 meter. De Plus toonde het toestel met zijn op maat gemaakte Specialized.

“Tijdens de wintermaanden zijn er blijkbaar enkele kilo's bijgekomen”, zei De Plus na de hevige inspanning. Hespel testte de 22-jarige derdejaarsprof van Quick-Step Floors in vier beurten, met respectievelijk 60, 80, 100 en 120 toeren per minuut. De Plus liet een vermogen optekenen van 762 tot 1.031 watt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio