‘Vampierdoder’ zegt dat hij in een psychose verkeerde maar advocaat gelooft hem niet: “Je hebt je eigen diagnose gesteld, dat is du jamai vu”

Beschuldigde V.M. vroeg begrip voor wat er is gebeurd. Foto: DVH

Gavere -

Ook vier jaar nadat Kris V.M. (43) zijn vrouw Stefanie Reybroeck vermoord en onthoofd heeft, blijft de man erbij dat hij niet wist wat hij deed. Als de rechtbank hem niet gelooft, kan hij tot dertig jaar cel worden veroordeeld.

“Stemmen in mijn hoofd zeiden dat ik de vampier naast mij moest doden. Het was de enige manier om de wereld te redden.” De 43-jarige spoorarbeider die in januari 2014 zijn vriendin Stephanie Reybroeck (toen 31) wurgde en onthoofdde, zag de dagen voordien naar eigen zeggen overal vampieren.

“Hij doet alsof”, zegt de ene expert. “Hij is zwaar geestesgestoord”, zegt de andere. Ook Filip Van Hende, de advocaat die de familie van Stephanie Reybroeck vertegenwoordigt, werd er net niet hoorndol van. “Ik wil geen discussie over het feit of mijn expert beter is dan een andere. Wat ik wel zie, zijn de stille getuigen. Want in dit dossier is niets wat het lijkt.”

Bloedsporen

Volgens het verhaal van V.M. wurgde hij Stephanie in de slaapkamer in de nacht van 12 op 13 januari 2014. De man sleepte zijn vrouw vervolgens naar de keuken om ze daar, met behulp van vier messen, te onthoofden. Merkwaardig genoeg werden ook in de inkomhal bloedspatten gevonden en liepen er bloedsporen van de slaapkamer naar de keuken.

Stephanie liep ook zware hoofdwonden op. “Verwondingen die niet te rijmen zijn met zijn verhaal”, merkte meester Van Hende op. “Hij zou zijn hand op haar mond hebben gelegd en haar neus dichtgeknepen hebben. Zonder enige vorm van reactie? Sta mij toe dat niet te geloven!”

Volgens de advocaat speelde er zich die nacht zich iets helemaal anders af. V.M. kon de open relatie die ze hadden niet aan. Stefanie had naast hem nog iemand anders en dat kon de extreem achterdochtige en jaloerse V.M. volgens Van Hende niet verkroppen. Daarom zou een ruzie die nacht ontaard zijn in een vechtpartij.

Eigen verklaring

Dat denkt ook de procureur. “Vanaf het eerste moment wil de beklaagde iedereen overtuigen dat hij een psychose had. Maar er is niets dat daarop wijst, behalve zijn eigen verklaring.”

Van Hende ging nog een stap verder. “Vlak na de feiten, zei hij al dat hij een psychose had. Hij maakte dus een diagnose, terwijl hij zelf zogezegd nog in zo’n psychose zat. Dat is du jamais vu”, aldus nog de advocaat.

Ontoerekeningsvatbaar

Toon De Schepper en Christine Mussche, die V.M verdedigen, denken daar anders over. “Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat hij een psychiatrische stoornis heeft, toen en vandaag nog.” Momenteel zit V.M. in een psychiatrische instelling in Evergem. “Ook daar zijn ze er van overtuigd dat hij ontoerekeningsvatbaar is.”

Volgens hen heeft de eerste psychiater, die V.M. onderzocht en hem toerekeningsvatbaar verklaarde, zijn collega’s te veel meegesleurd. “Want hij heeft hem als eerste onderzocht.”

Ticket naar de vrijheid

Procureur Baeyens vorderde dertig jaar cel en vroeg V.M. daarbovenop tien jaar ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. “Hij tracht op ongeziene wijze zijn straf te ontlopen”, aldus de procureur. “Hij blijft zich verschuilen achter het feit dat hij er niets kon aan doen. Zijn rol, die zijn ticket is naar de vrijheid, heeft hij met verve gespeeld. Maar ik geloof hem niet.”

V.M. bood de familie van Stephanie zijn excuses aan. “Het was een vampier die de wereld ging vernietigen. Ik vraag begrip voor wat er is gebeurd.” De verontwaardigde reactie van de familie sprak boedelen: “We zullen u nooit geloven.”

De uitspraak volgt op 13 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees