Stad verbetert veiligheid aan Sint-Pietersstation, maar Fietsersbond wil méér: “Het aantal aanrijdingen zal hier alleen maar toenemen”

Stad verbetert veiligheid aan Sint-Pietersstation, maar Fietsersbond wil méér: “Het aantal aanrijdingen zal hier alleen maar toenemen”

Volgens de Fietsersbond is de situatie onder het Virginie Lovelinggebouw voor voetgangers en fietsers ronduit gevaarlijk. Foto: fvv

Gent -

Twee maanden na een zware aanrijding tussen een fietser en twee voetgangers vlak bij het Sint-Pietersstation, neemt de Stad veiligheidsmaatregelen. “Goede ingrepen”, zegt de Fietsersbond. “Maar ontoereikend voor een plek die alleen maar drukker zal worden.”

Een van de zwaarste ongevallen, vorig jaar in Gent, tussen een fietser en een voetganger gebeurde eind november onder het nieuwe kantoorgebouw Virginie Loveling in de Fabiolalaan. Daar reed een fietser twee collega’s van Engie aan die te voet het fietspad kruisten of wilden kruisen. Een van hen, de 35-jarige Sylvie Van de Velde uit Sint-Laureins, liep daarbij een schedelfractuur op en een bloeding in de hersenen. Even werd voor haar leven gevreesd.

Na onderzoek op de plaats van het ongeval vroeg het parket met hoogdringendheid aan de Stad om het voetgangers­verkeer duidelijk te scheiden van de fietsers. “Niet evident”, antwoordde burgemeester Daniël Termont (SP.A) op een schriftelijke vraag van raadslid Bram van Braeckevelt (Groen). “Een volledige afscheiding is niet mogelijk.”

De Stad zal wel twee verkeersbordjes plaatsen met uitroepteken en het onderbordje “Gevaarlijk Kruispunt”. Daarnaast wordt een rode coating aangebracht op dat deel van het fietspad waar voetgangers het pad kruisen richting busstation.

Spiegels

“Dat zijn zinvolle maatregelen”, zegt Yves De Bruyckere van de Fietsersbond. “Maar het is onvoldoende om de plek zichtbaar en ‘leesbaar’ te maken voor wie er stapt of fietst. Wij zijn ook vragende partij voor spiegels en het opnieuw doorschijnend maken van de hoekramen van het kantoorgebouw op die plek, zodat je kunt zien wie van de andere kant komt. Die site is zeer slecht ontworpen voor fietsers en voetgangers. Ze mag dan al tijdelijk zijn, ze zal er wellicht nog vele jaren zo bijliggen. Als daar nog kantoorgebouwen verrijzen, zullen daar nog meer fietsers en voetgangers bijkomen. We kunnen dus alleen maar meer incidenten verwachten.”

De Fietsersbond probeert al jaren een kijk te krijgen op de definitieve plannen voor fietsers en voetgangers op de ­stationssite. “Er is nooit een ernstig plan geweest voor de fietsers en de voetgangers.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio