Proces rond verkoop OCMW-gronden meteen op de lange baan: “Ze stellen deze zaak gewoon uit tot na de verkiezingen”

Proces rond verkoop OCMW-gronden meteen op de lange baan: “Ze stellen deze zaak gewoon uit tot na de verkiezingen”

De landbouwers lieten gisteren ook buiten de rechtbank hun stem horen. De grond waarop ze werken, is volgens hen door eigenaar OCMW voor een prijsje verkocht aan ondernemer Fernand Huts. Foto: if

Gent -

Het proces rond de verkoop van 450 hectare grond van het Gentse OCMW duurde gisteren amper één minuut. De advocaten van de boeren en die van het OCMW raken het niet eens over wanneer ze het proces willen voeren, waardoor het meteen werd uitgesteld. “Ze schuiven het op de lange baan”, klinkt het bij de boeren. “Wij laten de rechtbank in alle sereniteit haar werk doen”, klinkt het bij OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

De boeren en de mensen van de burgerbeweging Goed Gestropt, die de boeren steunen in hun zaak tegen het Gentse OCMW, hadden er gisteren meer van verwacht. Nog voor de rechtszitting goed en wel was begonnen, was ze alweer afgelopen. Wanneer de zaak voortgaat, is niet duidelijk.

Volgens Nic Reynaert, advocaat van de boeren, is de betaalde prijs – ondernemer Fernand Huts betaalde 39.000 euro per hectare voor de OCMW-grond waarop de landbouwers nu nog werken – veel te laag, en is er op die manier sprake van onrechtmatige staatssteun. “De marktprijs ligt tussen 80.000 en 100.000 euro voor die gronden, dus meneer Huts kon zeker en vast een koopje doen”, klinkt het.

Reynaert verwijt de indus­trieel overigens niets. “Elke zakenman zou dit doen, want dit was een buitenkans.” Door de 72 percelen als één lot te verkopen, stonden volgens de advocaat kleine bedrijven en boeren buitenspel, omdat zij niet over het nodige kapitaal beschikken voor dergelijke grote aankopen. “Daarmee schendt het OCMW dus ook het gelijkheidsbeginsel”, aldus Reynaert.

“Schrik voor weerslag”

Vóór het eigenlijke proces wordt behandeld, wisselen beide partijen standpunten en argumenten uit volgens vastgelegde termijnen. Over die termijnen raakten ze het echter niet eens, waardoor ze nu een maand de tijd krijgen om de rechter te overtuigen de zaak vóór of na de verkiezingen op te roepen.

“Wij willen dat dit vooruit gaat”, zegt Nic Reynaert. “Het is een vrij eenvoudige zaak die snel kan worden behandeld. Dat de tegenpartij maar liefst tien maanden vraagt om een finaal standpunt in te nemen, is erover. Ze willen de zaak nodeloos rekken om ze pas na de verkiezingen te laten starten, uit schrik voor de eventuele publieke weerslag van het vonnis.”

“Marktconforme prijs ”

“Het is meneer Reynaert zijn goed recht dat te zeggen”, klinkt het bij OCMW-voorzitter Rudy Coddens. “Uit respect voor het werk van de rechtbank gaan wij geen grote uitspraken doen hieromtrent.”

Bij de advocaten van het OCMW klinkt ongeveer hetzelfde. “Dit is een belangrijke zaak met mogelijk grote gevolgen. We vragen dus de tijd om de zaak grondig te bestuderen en voor te bereiden.”

De boeren hopen dat de rechtbank hun redenering volgt en de verkoop nietig verklaart. “Of dat de investeringsmaatschappij van Huts op zijn minst een marktconforme prijs betaalt, en dus nog een stuk oplegt”, zegt Reynaert.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio