Wielergekte barst nu al uit in hoofdstad: Brussel is startplaats voor Tour de France 2019

Wielergekte barst nu al uit in hoofdstad: Brussel is startplaats voor Tour de France 2019

Acht jaar geleden hield de Tourgekte al eens halt in Brussel. Nu zal de stad een week in het teken staan van de koers. Foto: rdb

Brussel / Dilbeek -

Ruim anderhalf jaar op voorhand is ons land al helemaal in de ban van de Tour de France 2019. De Tour vertrekt dat jaar namelijk in Brussel. En ook de tijdrit op dag twee zal zich in de hoofdstad afspelen. Ook de rest van Vlaanderen en Wallonië zullen het peloton zien passeren. De wielergekte kan alvast losbarsten.

Met veel toeters en bellen werd officieel aangekondigd dat de Grand Départ van de Tour de France 2019 in Brussel zal plaatsvinden. Wielerliefhebber kunnen alvast 6 en 7 juli 2019 in de agenda noteren, want ook de ploegentijdrit op dag twee zal zich in het Brusselse afspelen. Op beide dagen passeert het peloton ook in verschillende andere Brusselse gemeenten, zoals Sint-Pieters-Woluwe, Anderlecht, Molenbeek, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde of Elsene.

Tocht door Pajottenland

Na een doortocht in Molenbeek en Anderlecht gaat de eerste rit op 6 juli ook richting Ninove en Geraardsbergen. De wielrenners zullen daarnaast ook kennismaken met al het moois dat het Pajottenland te bieden heeft. Zo rijden de renners niet alleen voorbij in Lennik en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, maar ook in het pittoreske Dilbeekse dorpje Sint-Anna-Pede. De Dilbeekse schepen voor toerisme Anneleen Van Den Houte (N-VA) is opgetogen met de komst, want 2019 is ook het jaar waarin in hetzelfde dorp het toeristische Bruegelproject van start gaat. “De passage is goed nieuws voor ons project. Ook onze lokale logies in het Pajottenland zullen op volle toeren draaien. En als die mensen hier dan toch zijn, kunnen we hen zeker verleiden om ons kunstenparcours te ontdekken”, aldus Van Den Houte.

“Grap”

Ook cafébazin Lydia Dauw van café Sint-Anna aan de Bruegelkapel kijkt uit naar de passage van de Ronde van Frankrijk. “Toen een klant me belde om te vertellen dat de Tour de France voor mijn café voorbij zou komen, dacht ik dat het een grap was. Ik ben zelf altijd al fan van de koers geweest en heb hier zelfs in Sint-Anna nog wedstrijden georganiseerd”, vertelt Lydia. “De grote wielerwedstrijden en de Ronde van Frankrijk worden vanuit mijn café altijd uitgezonden. Als kind moest ik van mijn vader zelfs zwijgen wanneer het koers was op tv”, lacht de cafébazin.

Zelf hoopt ze van de Tourpassage een mooi feest te maken. “Dat moet het topmoment van het dorp worden. Deze passage moet memorabel worden”, aldus Lydia.

Ook in Brussel maken ze zich op voor toeristische hoogdagen. De tourkaravaan zal er ongeveer een volledige week halt houden, opbouw en afbraak inclusief. Burgemeester Philippe Close (PS) noemde de Tour de France gisteren zelfs de ‘grootste postkaart ter wereld’.

Impact op Brussel

“We verwachten dat er zeker 25.000 mensen komen logeren”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association. “Bovendien is de blik van de wereld op Brussel en omstreken gericht. Dat zal er voor zorgen dat we als een toeristische bestemming zullen worden gezien. Toen een rit in de Tour acht jaar geleden in Brussel eindigde, merkten we daarvan meteen de impact op onze stad.”

De Stad Brussel experimenteerde vorig jaar al eens met de BXL Tour, een wielerwedstrijd voor amateurs. Nu blijkt dat die rit al een test was voor het ontvangen van de Tour volgend jaar. “En ook dit jaar gaan we de BXL Tour organiseren”, zegt Brussels schepen van Sport, Alain Courtois (MR). “Het parcours zal hetzelfde worden als dat van de ploegentijdrit op dag twee in de Tour de France. De komende maanden zullen er nog tal van oproepen volgen naar scholen, bedrijven en verenigingen om iets te doen rond de Tour de France. En volgend jaar wil ik dat heel ons land geel kleurt.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio