Mode

Deze modehuizen willen niet langer met Mario Testino samenwerken

Deze modehuizen willen niet langer met Mario Testino samenwerken

Mario Testino met Kate Moss bij een modeshow van Burberry. Foto: Isopix

Mario Testino, de wereldberoemde fotograaf en al jaren kind aan huis bij alle grote magazines, merken en zelfs koningshuizen, ziet zijn werkgevers met zienderogen slinken. Dat gebeurt in de nasleep van een artikel in The New York Times waarin hij beschuldigd wordt van seksueel overschrijdend gedrag. Onder meer Burberry heeft aangegeven niet meer met hem te willen samenwerken.

The New York Times bracht meer dan dertig getuigenissen naar buiten van mannelijke modellen, ex-modellen en assistenten die de bekende modefotografen Bruce Weber en Mario Testino beschuldigden van seksueel wangedrag. Uitgever Condé Nast, dat eigenaar is van onder meer Vogue en Cosmopolitan, zette meteen de medewerking met de twee stop. Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour legde in een open brief al uit dat het een "hartverscheurende" beslissing was, maar wel eentje die ze moesten nemen. 

In hun spoor volgden al snel andere grote namen uit de modewereld. Zo liet schoenontwerper Stuart Weitzman weten dat hij niet langer een beroep zal doen op de diensten van Testino, die jarenlang campagnes voor hem schoot. Ook Michael Kors lanceerde kort daarna een statement. "In het licht van deze ernstige beschuldigingen, zullen we voor toekomstige campagnes niet meer samenwerken met Mr. Testino", klonk het daarin.

Nultolerantie

Nu heeft ook Burberry aangegeven niet meer met hem te willen samenwerken wegens een "nultolerantie voor elke vorm van ongepast gedrag, misbruik of discriminatie". Net als met Vogue had de 63-jarige Peruviaan al een langlopende relatie met het Britse modehuis. Zo werkte hij vijftien jaar met hen samen en was hij onder meer de fotograaf van grote campagnes met Kate Moss en Cara Delevingne.

Mario Testino heeft nog steeds zelf niet gereageerd op de hele hetze. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees