Seks & Relaties

Deze vraag moet je zeker stellen op een eerste date

Deze vraag moet je zeker stellen op een eerste date

Foto: Shutterstock

Net de zoveelste met een sisser aflopende date achter de rug? Misschien is het dan wel tijd om eens iets anders te proberen. Vind je bij een volgende afspraakje de persoon die tegenover je zit leuk, probeer het dan eens met één specifieke vraag. Volgens relatietherapeut Robert Maurer kom je zo al snel te weten wie je voor je hebt en of het iets kan worden.

"Hoe komt het dat iemand fantastisch zoals jou nog single is?" Het lijkt een gigantische clichévraag of een zinnetje dat recht uit de verleidersboeken komt, maar volgens de Amerikaanse relatietherapeut Robert Maurer is het dé zin die je moet stellen aan een date die je wel ziet zitten. Hij is al dertig jaar aan de slag in het vak en noemt het in een column in Psychology Today zelfs de enige mogelijke voorspeller voor een al dan niet succesvolle relatie.

"Je date zal dit waarschijnlijk als een compliment opnemen, maar zijn of haar antwoord is bijzonder onthullend", zegt Maurer. "Iedereen maakt fouten tijdens het daten, maar daar draait het niet om. Als ze over hun vorige relaties praten, nemen ze dan zelf verantwoordelijkheid voor de eventuele slechte keuzes die ze hebben gemaakt? Als het onderwerp van hun verhaal is dat zij telkens het slachtoffer zijn, dan is mijn advies eenvoudig: loop weg! Alle relaties lopen tegen struikelblokken aan. Als je een moeilijk moment meemaakt in je relatie, zullen ze naar manieren zoeken om te helpen of zullen ze alle schuld in jouw schoenen schuiven?" 

Repareren

Voor die stelling haalt Maurer onder meer de mosterd bij John en Julie Gottman die onderzoek deden naar huwelijken. Zij kwamen onder meer tot de conclusie dat conflicten overmijdbaar zijn in een relatie, maar dat het succes van een relatie verscholen ligt in je bekwaamheid om dingen te 'repareren'. "Dat herstellen is een poging om het probleem tussen twee partners op te lossen. Het is moeilijk om je best te doen om iets te proberen repareren als elk probleem de schuld van de ander is. Ga dus op zoek naar dates die bereid zijn om naar de kern van het probleem te kijken en oplossingen willen zoeken, dit is vitaal als je een relatie wil doen slagen", besluit Maurer.

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees