Malware werd ontwikkeld door een Italiaans spionagebedrijf

Opgelet WhatsApp-gebruikers: nieuw virus neemt stiekem foto’s, luistert mee en onderschept berichten

© Shutterstock

De toonaangevende Russische cyberveiligheidsfirma Kaspersky heeft spionagemalware ontdekt op het mobiele besturingssysteem Android. De malware kan onder andere berichten op de applicatie WhatsApp meelezen en via de microfoon gesprekken beluisteren, als de eigenaar zich op een bepaalde locatie bevindt. De cyberbeveiliger noemt het “een van de krachtigste spionagesoftware-wapens die we ooit hebben gezien”.

adm

Kaspersky noemt het programma ‘Skygofree’. Volgens het bedrijf gaat het om een van de krachtigste spionageinstrumenten op Android, waar de firma al op is gestoten. De schadelijke software bevindt zich op valse websites die de pagina’s van mobiele operatoren - pakweg Vodafone - nabootsen. De besmettingen gebeuren doelgericht, want gebruikers wordt naar die specifieke websites gelokt om ze dan in de val te doen trappen.

Eind vorig jaar ontdekt

De cyberveiligheidsfirma vermoedt dat ‘Skygofree’ in ontwikkeling is sinds 2014. Eind vorig jaar ontdekte Kaspersky de malware. Behalve het afluisteren van de microfoon en het onderscheppen van WhatsApp-berichten, kan de malware ook verbinding maken met specifieke WiFi-netwerken en foto’s of video’s opnemen.

Kaspersky vond enkele getroffen gebruikers in Italië en vermoedt dat de software is ontwikkeld door een Italiaans IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in spionage. Welk bedrijf ze verdenken achter de software te zitten zei de Russische cyberbeveiliger echter niet. Het is niet duidelijk of het een écht bedrijf of een collectief hackers betreft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer