Crematorium buigt zich over klasbezoeken nadat leerling lichaam in oven meende te zien

Crematorium buigt zich over klasbezoeken nadat leerling lichaam in oven meende te zien

Een van de ovens stond open tijdens de rondleiding. "Dat kan, maar een lichaam was daar zeker niet in herkenbaar", klinkt het. Foto: pvw

Vilvoorde / Zemst -

De directie van het crematorium Daelhof in Eppegem gaat zich beraden over de organisatie van toekomstige klasbezoeken. Een leerlinge raakte erg geëmotioneerd toen ze een lichaam in een crematie-oven meende te zien.

Crematorium Daelhof organiseerde de voorbije jaren al tal van rondleidingen in het crematorium Daelhof in Eppegem. Ook de middelbare school Virgo+ in Vilvoorde organiseert geregeld een klasuitstap naar het crematorium, onder meer voor de leerlingen die de opleiding Thuis- en Ouderenzorg volgen.

Maar volgens een van de leerlingen was er bij een van die rondleidingen - in november - een smeulend lichaam zichtbaar in een openstaande oven en werd er gekoterd aan het lijk om het lichaam tot stof te laten vergaan.

Geen ethische fouten

De directies van Daelhof en school Virgo+ betwisten dat echter en stellen dat er geen ethische fouten werden gemaakt. “De ruimte wordt enkel opengesteld op uitdrukkelijke vraag van de scholen en wanneer dit binnen hun opleiding past”, zegt directeur van Daelhof Bert Carleer.

“De leerlingen worden bovendien meermaals gewaarschuwd, want we beseffen dat dit choquerend kan zijn. Bij het betreden van de ovenkamer is het mogelijk dat een schuif open staat. Dit is nu eenmaal een operationele dienst. Maar het is niet mogelijk om nog een lichaam in de oven te herkennen.”

Sereen

“Het is zeker niet onze bedoeling om leerlingen te choqueren en we willen ook steeds dat alles in de meest serene manier verloopt. Met respect voor de overledene en de familie. Daarom zullen we ons beraden over de toekomstige organisatie van klasbezoeken. Maar indien scholen aandringen op een rondleiding, moet dat zeker mogelijk blijven.”

Directeur van Virgo+ Johan Van Engelant hoopt alleszins dat de rondleiding behouden blijft. “Wij willen klasbezoeken blijven organiseren naar het crematorium, want het past perfect in ons leerplan”, zegt Van Engelant.

Leerzaam

“Zeker voor leerlingen in de ouderenzorg kunnen deze uitstappen en dergelijke confrontaties leerzaam zijn. Er werd mij bovendien verzekerd dat er bij het klasbezoek geen lichaam zichtbaar was en dat er evenmin werd gekoterd aan de assen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS