Joseph (79) zoekt helpende handen om zijn bos opnieuw aan te planten: “Ik kan het niet meer alleen aan”

Joseph (79) zoekt helpende handen om zijn bos opnieuw aan te planten: “Ik kan het niet meer alleen aan”

Wingenaar Joseph Verkest heeft met de Egemse Veldekens in de Pittemse deelgemeente Egem een bos van wel 23 hectare in zijn bezit. Foto: slr

Pittem / Wingene -

Joseph Verkest (79) uit Wingene zoekt hulp voor het opnieuw aanleggen van 1,5 hectare bos in de Egemse Veldekens. De Vlaamse overheid wil meer inheemse bomen in de bossen. “Ik kan het niet meer alleen aan”, zegt de man.

Wingenaar Joseph Verkest heeft met de Egemse Veldekens in de Pittemse deelgemeente Egem een bos van wel 23 hectare in zijn bezit. Een groot deel van het bos heeft hij geërfd van zijn vader en een ander deel heeft hij zelf opgekocht. In 2014 moest de man anderhalve hectare bos rooien en een nieuw beheersplan opmaken, waarvoor hij meer dan 6.000 euro moest betalen. De overheid heeft immers bepaald dat er meer bomen van eigen kweek in de bossen moeten staan. Het bos bevat namelijk heel wat fijnsparren en Amerikaanse eiken.

2.593 nieuwe bomen

Alle fijnsparren zijn intussen al gekapt, maar daarmee is het werk nog lang niet af. “In het gerooide stuk moeten nu immers 2.593 nieuwe inheemse bomen geplant worden, zoals zomereiken en beuken. Dat moet op een speciale manier gebeuren, met zogenaamde kloempen. Ik heb in het voorbije jaar al negen kloempen aangebracht, wat me in totaal al meer dan 1.000 euro heeft gekost.”

In de familie houden

Voor de werken krijgt hij een subsidie van 5.000 euro, maar alleen wanneer de werken uitgevoerd zijn. De man is intussen 79 jaar oud en ziet het niet meer zitten om alles alleen te doen. “Een paar jaar geleden deed ik al een oproep naar vrijwilligers, zonder veel resultaat”, zegt de man. “Ik heb al een paar mails naar minister Schauvliege gestuurd, maar zij reageert nooit. Ik kon het bos al lang verkocht hebben, maar dat wil ik niet. Het zit nu al zo lang in de familie en dat wil ik zo houden. Bovendien wil ik het groen in de regio bewaren.”

Hij kreeg intussen wel al hulp van Gisèle Gardeyn-Debever. Samen willen ze graag vanaf midden februari een reeks bosplantdagen organiseren in de Egemse Veldekens. Wie interesse heeft om de handen uit de mouwen te steken, kan contact opnemen via egemseveldekens@gmail.com.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees