Natuurgebied Nietelbroeken breidt uit

Natuurgebied Nietelbroeken breidt uit

De grauwe klauwier is een doelsoort voor de graslanden. Foto: BELGAIMAGE

Hasselt / Diepenbeek / Kortessem -

Natuurreservaat Nietelbroeken in Diepenbeek, Hasselt en Kortessem wordt uitgebreid met 20,9 hectare. Dankzij de erkenning komt er nu ook extra Vlaams geld vrij voor het beheer dat door eigenaar Natuurpunt gebeurd.

Het natuurgebied op het grensgebied tussen de drie Limburgse gemeentes zal nu 87 hectare groot zijn. Bossen, graslanden, struwelen, ruigten en moerassen wisselen er elkaar af. In het gebied komen ook oud bos met veel voorjaarsbloeiers en blauwgraslanden voor.

Die blauwgraslanden zijn topnatuur, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt aan Radio 2 Limburg. “In Vlaanderen heb je nog maar een tiental hectare van deze blauwgraslanden en hier hebben we er al 5 hectare van. De verschillende grassen en planten die hier groeien zijn niet groen, maar hebben een eerder blauwachtige schijn. En hier groeien verschillende blauwe bloemen zoals de blauwe knoop.”

Vijf jaar geleden leken de bijzondere blauwgraslanden in het natuurgebied nog voorgoed verloren toen een boer een deel ervan omploegde. Natuurpunt kocht de percelen aan en stelde alles in het werk om de natuur zich te doen herstellen, iets wat nu lijkt te lukken.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio